Mobiel menu

Aanbestedende diensten verplicht aan de e-factuur vanaf 18 april 2019

(Tenderned) Een nieuw artikel in de Aanbestedingswet verplicht alle aanbestedende diensten elektronische facturen (e-facturen) te kunnen ontvangen en verwerken. De verplichting gaat in per 18 april 2019. De urgentie voor organisaties neemt dus toe om actie te ondernemen en e-facturatie te implementeren. Zodra aanbestedende diensten gereed zijn, zal dat een impuls geven aan bedrijven om e-facturen te versturen. Ontvangende partijen zullen dan immers e-facturatie gaan stimuleren.

Wat is een e-factuur?
Om direct een misverstand uit de wereld te helpen: een e-factuur is geen e-mail met een factuur als pdf-bijlage. Het is wel: een gestructureerd, digitaal (XML-)bestand waarbij alle gegevens altijd op een vaste plek in het bestand staan en hun eigen betekenis hebben. In tegenstelling tot een papieren factuur of een e-mail met pdf-bijlage kan een e-factuur vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem.

Waarom e-factureren?
Ieder jaar versturen bedrijven binnen Nederland tientallen miljoenen facturen aan overheden en andere aanbestedingsplichtige organisaties. Handmatige verwerking van facturen via post of e-mail kost tijd en geld en geeft kans op fouten. Overstappen op e-factureren biedt voordelen voor ontvangers en verzenders: gemak (de uitwisseling verloopt automatisch), snellere verwerking (de papierstroom blijft achterwege), nauwkeurigheid (geen fouten door handmatige verwerking) en goedkoper (geen print- en portokosten). Handmatige verwerking, maar ook scan- en herkentechnieken zijn daarmee verleden tijd.

Aan de slag met de implementatie.. Lees verder...

Bron en lees verder Tenderned

Nieuwsbericht is 191 keer bezocht.