Mobiel menu

Indirecte inkoop: alleen voor de ware H.E.L.D.

(Ramon Kok) Tijdens ons meest recente Europese klantevenement op ons hoofdkantoor in Parijs werd er o.a. gediscussieerd over wat het betekent om een goede ‘indirecte inkoper’ te zijn. De uiteindelijke conclusie: de echte topper op dit gebied is een ware… H.E.L.D.! En dit is waarom…

 H oog energieniveau, sterke communicator, beïnvloeder 

Heel vaak werkt de ‘indirecte inkoper’ in een matrixstructuur. Onvermoeid communiceren is hierbij van essentieel belang om de doelstellingen te behalen door het verkrijgen van een breed gedragen medewerking in plaats van deze af te dwingen.

E mpathie om lokale belangen te begrijpen en te bepalen wie bereid is om support te geven

‘Indirecte inkopers’ hebben veelal te maken met een scala aan dochterbedrijven, vestigingen, productielocaties dan wel kantooromgevingen… en er wordt verwacht dat zij waarde creëren voor zowel de organisatie als geheel maar ook voor elk van de individuele entiteiten. Het is dus cruciaal om de lokale restricties en barrières te kennen om deze te kunnen overbruggen. 

L eergierig en daarbij fact & figures gedreven, systemen en data zijn key

Het spreekt voor zich dat inkoop hand in hand gaat met heel veel data. Maar vooral bij indirecte inkoop waar het draait om duizenden, tienduizenden producten is het een uitdaging om met de juiste inzichten, de perceptie op lokaal niveau dat “Ik een betere deal kan krijgen” om te kunnen buigen. 

D oener: gaat de organisatie in

Een contract ondertekenen in makkelijk. Deze uitrollen in de organisatie is wanneer het echte werk start! Zelfs als er inkoopsystemen zijn, is het bezoeken van de vestigingen om de strategie uit te dragen en de afgesloten leverancierscontracten te promoten aan de gebruikers van groot belang.

Indirecte inkopen: een vak apart maar een ware goudmijn!

Auteur: Ramon Kok MSc BBA CS | Managing Director Benelux & Germany at Manutan Group 

 

Nieuwsbericht is 146 keer bezocht.