1132x bekeken

Er was eens…….een smurfendorp…..een rustieke en veilige plek midden in een mooi bos, laten we zeggen een soort Droomland. Het smurfenleventje verliep er al jaren zonder zorgen, en dat zou het ook nog jarenlang gaan doen. Ware het niet dat het dorpje 2 grote vijanden had: Gargamel en zijn kat Azrael, beide onafscheidelijk aan elkaar verbonden, zie je Gargamel dan zie je Azrael, net als bij Bassie en Adriaan. Ze wilden namelijk de smurfen gebruiken om er een toverdrank van te maken. Het probleem voor Gargamel was echter: er was maar 1 zandpad naar het smurfendorp, en die had hij tot op heden niet kunnen vinden.

Maar….zoals vaker in dit soort verhaaltjes….op een dag was hij toevallig toch door de beveiligingssmurf op het zandpad gesignaleerd. Hij was bosbessen aan het plukken maar toch, hij was dichtbij gekomen blijkaar. Dat leidde tot een hoop commotie in het dorp. Grote smurf, een soort combinatie tussen burgemeester en wethouder, riep het SMT (smurfenmanagementteam) in een spoedzitting bijeen. Het SMT bestaat uit: Boekensmurf, Moppersmurf, Lolsmurf en voor de diversiteit is ook Smurfin van de partij.

Er moet zo snel mogelijk een hoog hek komen, roept Boekensmurf, in alle boeken die ik tot nu toe heb gelezen staat dat dat het beste is. Bromsmurf roept: mmm best. Lolsmurf zegt: ik ben niet van die afdeling, niet mijn verantwoordelijkheid, ik ben meer van de feestjes toch? Smurfin is zoals gebruikelijk het meest wakker van allemaal en probeert de integraliteit van het besluit te bewaken: laten we het aan Adviessmurf vragen!

Zo gezegd zo gedaan! Adviessmurf roept: ben hier eigenlijk te druk voor, maar vind alles best als je maar een openbare aanbesteding organiseert! Want alle aanneemsmurfen in het dorp moeten een eerlijke kans krijgen, zo heeft Opasmurf dat al 200 jaar geleden bepaald!

Het SMT benoemt Boekensmurf als projectleider, want hij heeft al heel veel gelezen over hekken, onder andere het boek: “Het ultieme Bestek voor een Hek”, dus dat is een inkoppertje.

Na 2 maanden ligt er een 256 pagina’s dik, tot in detail uitgewerkt bestek, waarvan het SMT in koor roept: precies het hek wat we nodig hebben, het mag alleen nog wel 2 smurflengtes hoger, voor de zekerheid. We weten immers niet precies hoe hoog Gargamel kan smurfen. We moeten dan ook nog wel een passage opnemen dat we precies dit hek willen hebben, en helemaal niets anders. Als het niet 100% dit hek is dan slaan we de inschrijver Knock-out hoor, roept Lolsmurf. Kijk daarom was Lolsmurf in het SMT opgenomen, altijd een relativerende grap.

De aanbesteding wordt uitgeschreven, en omdat precies bekend is hoeveel Aanneemsmurfen er in het smurfendorp wonen rekent de Aanbestedende Dienst op 3 inschrijvingen. Die komen ook inderdaad binnen, want het is een lucratieve opdracht, en het smurfendorp kan niet failliet, dus er wordt uiteindelijk altijd betaald.

Maar wat schetst de verbazing als de Aanbestedingsbus op de kop gezet wordt? Er is nog een 4de offerte ingediend, en wel door Slimmesmurf. De schrik slaat het SMT om het smurfenhart. Wat is dat nou, wat denkt Slimmesmurf wel niet, dat hij een hek kan bouwen? Lolsmurf roept nog: iedere gek kan bouwen dat hek, maar uit de reakties blijkt dat dit niet het goede moment is voor grappen.

De inschrijfstaten worden naast elkaar gelegd. De 3 aanneemsmurfen hebben een prijs ingediend voor het leveren en installeren van het hek. Ze zitten extreem dicht bij elkaar, waardoor Moppersmurf roept: ooooh ze hebben vast weer als vanouds vooroverleg gesmurfd….

Met bibberende handen wordt de 4de enveloppe geopend, maar na het zien van de ingediende prijs ontstaat een juichstemming. Alle smurfen op een stokje, er staat “bijna gratis” onder aan de streep, hoe kan dat nou?

Bovenaan de offerte staat geschreven: Alternatief voor Hekwerk. Hierop beginnen vooral Boekensmurf en Bromsmurf te roepen: gelukkig dat is dus een Knock-out, een alternatief aanbieden mag niet! Ze lopen al bijna in polonaise, waarop Grote Smurf geheel in zijn rol zegt: laten we eens kijken wat Slimme Smurf eigenlijk heeft geoffreerd!

In zijn offerte staat: Zeer geëerd SMT, u vraagt dan wel om een hek in het bestek, maar ik heb een veel betere oplossing voor het probleem. Ik heb het project “smurfensplitsing” genoemd. En het bestaat uit niet anders dan het een klein beetje splitsen van het zandpad. Door te splitsen leiden we Gargamel en Azrael om het dorp heen. Als we ons zandpad dan een beetje camoufleren met een boom zijn wij de enige die het nog kunnen vinden…kijk maar naar de tekening en de bijbehorende alternatieve begroting.

De zucht van een AHA-Erlebnis ging door het hele SMT, dit was een briljante oplossing. Waarom hadden ze daar zelf niet aan gedacht, en er werd een beetje boos gekeken naar Boekensmurf. Moppersmurf probeerde nog: regels zijn regels: we knikkeren hem eruit. Lolsmurf wilde de situatie nog te redden door aan smurfin te vragen: trek eens aan m’n vinger. Geheel ongepast uiteraard.

Grote smurf gaf uiteindelijk de doorslag: we hebben dit proces teveel smurfvisie gehad, en we hebben te weinig gebruik gemaakt van de kennis en creativiteit binnen ons Smurfendorp. We moeten maar eens een goede inkoopadviseur en misschien iemand uit een of andere Smurftank inhuren om ons eens iets te leren over Innovatief aanbesteden, laten we daar maar eens een volgend SMT aan wijden……

Sander Vaneker op Linkedin Smurfavontuur
Sanderv

Auteur

Sander Vaneker