572x bekeken

Als de gemeenteraad van de Gemeente Westland volgend jaar het tarief voor de afvalverwerking kostendekkend wil hebben, moeten huishoudens zeker 30 procent meer gaan betalen. Voor een meerpersoonshuishouden gaat de heffing dan van globaal 280 naar 364 euro per jaar.. Kosten van afvalverwerking pakt 6 miljoen euro duurder uit dan gedacht!

De gemeente kwam eind 2018 in een zeer moeilijke onderhandelingspositie. Uit het aanbestedingstraject kwam naar voren dat leverancier Renewi uiteindelijk de enige aanbieder bleek te zijn. Dat zette de onderhandelingen behoorlijk onder druk, omdat het contract per 1 januari 2019 zou aflopen. De gemeente Westland had in de jaren ervoor een relatief goedkoop contract en nu kon de leverancier forse eisen ingewilligd krijgen voor de continuïteit. Het contract is vorig jaar voor 3 jaar getekend.

Contractmanagement

Gemeenteraadsleden trekken de conclusie dat het ontbreekt aan goed contractmanagement en dat bij het opstellen van de begroting voor 2020 een voorzienbare indexering had moeten worden verwerkt. Zo bleek de indexering in het contract met leverancier een lastige berekening waarbij tal van aspecten moeten worden betrokken. '

Vanuit de ambtelijke organisatie werd met betrekking tot het contractbeheer naar voren gebracht, dat er vanaf het begin van het nieuwe contract goed op de centen is gepast. Er zijn heel veel pittige gesprekken met het bedrijf geweest over onvoldoende onderbouwde facturen, zo werd betoogd'. Desalniettemin moeten de Westlanders komend jaar ruim 30% meer betalen. Dat het tarief vergelijkbaar of nog steeds lager is dan in omliggende gemeenten lijkt een doekje voor het bloeden.

Afbeelding: Pixabay

Bron: Wos.nl Afval