956x bekeken

Na een half jaar verplicht thuiswerken vinden steeds meer mensen het wel lekker te blijven hangen in hun klaagzang. Als een grammofoonplaat die blijft steken in een groef. Daarbij ligt de schuld van ‘alles’ buiten hun eigen invloedssfeer, met Corona als legitiem paraplu-excuus. Maar het gáát ook nog niet al te best. Het infectiegetal ligt nog boven de 1, het onderwijs heeft moeite leraren in quarantaine te vervangen en het RIVM is ontevreden.

Herman Finkers sprak ooit de hoopvolle woorden: ‘Zalig zijn de zieken, zij kunnen alleen maar beter worden’. Wordt 2021 het jaar van hoop op die beterschap? Als je de gasten in de actualiteitenprogramma’s moet geloven, is daar wel degelijk reden voor. Slechter dan 2020 kan bijna niet. Daarbij heb je ‘beter’ volgens mij vooral zelf in de hand. Je eigen gedrag zorgt voor verandering. Als je zelf positief blijft en constructief actie onderneemt, lever je daar een bijdrage aan. Hoe klein die ook is.

We willen (ik in ieder geval dolgraag) dat 2021 drastisch anders wordt dan 2020. Daar alleen op hopen is echter niet genoeg. We moeten er wel zelf actief aan bijdragen: hoop is geen strategie! Met wélke persoonlijke strategie kunnen we volgend jaar dan weer achter ons eigen stuur kruipen? We moeten, alsof het Maslow is, terug naar de basis. Te beginnen met onze gezondheid: inenten, sporten, gezond eten. Daarna komen veilig werken (terug naar kantoor) en duurzaamheid (anders reizen). Het resultaat is ‘vertrouwen’ van de burger in de overheid en van de consument in de economie. Hierdoor worden de economisch analisten weer wat positiever, wat z’n weerslag heeft op de beurzen en de macro-economie. Eén grote keten van acties en reactie. Maar wij zijn zelf het eerste dominosteentje. We moeten dus niet hopen maar doen: mondkapje op en gáán!

Deze tijd van het jaar nodigt uit om terug te kijken en een voorspelling te doen voor het nieuwe jaar. Nog voor Sint zijn hielen heeft gelicht zie je de eerste top-zoveel inkooplijstjes al oppoppen. Met name de trends & ontwikkelingen doen het steevast goed. Er zitten helaas nooit schokkend nieuwe zaken bij. Ook nu niet, terwijl we juist op dit moment een inkooprevolutie zouden verwachten!

Youp speelt dit jaar zijn laatste oudejaarsconference. Ik verheug me op zijn venijnige analyse van dit bijzondere jaar. Er is zoveel gebeurd dat we ons 2020 over 50 jaar nog herinneren. Net als 1953, het jaar van de watersnoodramp en 1973, het jaar van de autoloze zondag.

Ik wens iedereen een snelle, geruisloze afsluiting van dit jaar toe. En ik wens dat je volgend jaar om deze tijd positief kunt terugkijken op je persoonlijke strategie, die dan natuurlijk gewerkt heeft. Cheers!

Hope
Wim Nieland

Wim Nieland

director business development bij AevesBenefit

Afbeelding: Pixabay