284x bekeken

Sinds mei is de tool van de Europese Commissie voor het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA; European Single Procurement Document) gestopt. Dit is een vreemde situatie aangezien het UEA verplicht is bij Europese aanbestedingen en in Nederland ook veel gebruikt wordt bij onderhandse aanbestedingen.

De UEA-tool van de EU was erg omslachtig in het gebruik vanwege het up- en downloaden van XML-bestanden. In 2017 werd daarom door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een interactief PDF gemaakt wat door veel aanbestedende diensten wordt gebruikt. Dit PDF is een verbetering ten opzichte van de EU-tool, maar alsnog werkt het formulier momenteel niet naar behoren. Ten eerste is het formulier erg traag, het invullen vergt veel geduld van leveranciers. Ten tweede is het formulier alleen in het Nederlands beschikbaar, waardoor het eigenlijk niet geschikt is voor Europese aanbestedingen.

Op het CTM platform gebruiken we al sinds april 2017 een zelfstandig ontwikkelde, volledig geïntegreerde én meertalige UEA-module. Uiteraard voldoet deze module aan alle EU-vereisten. Ook is het gebruiksvriendelijk: zowel aanbestedende diensten als leveranciers doorlopen het formulier gemakkelijk online. Bovendien kunnen er templates van UEA’s worden gebruikt voor verschillende typen aanbestedingsprocedures, wat het gebruikersgemak nog meer verhoogt. Verder is de module geïntegreerd met eCertis, de centrale databank van de Europese Commissie, voor de meest voorkomende bewijsstukken in aanbestedingsprocedures.

Op dit moment is het CTM platform daarom het enige platform in Nederland dat voorziet in een meertalige en gebruiksvriendelijke oplossing voor de UEA.

Ctm Solution Aanbesteding Sourcing

CTM solution

supporter van Aanbestedingsmakelaar