985x bekeken

De COVID-19-pandemie is een kans voor inkopers om hun reactievermogen en creativiteit te laten zien door een nieuwe supply chain te ontwerpen die past bij het huidige gezondheids- en economische klimaat. Maar inkopers kunnen ook gebruik maken van andere vaardigheden om de ondersteuning te bieden die hun teams nodig hebben.

Dit betekent dat inkopers om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te behouden met name moeten zijn gespitst op de behoeften van hun teams en in staat moeten zijn om diegenen die het meeste risico lopen te ondersteunen. Om inkoopmanagers te helpen hun teams effectief te managen, zijn er enkele beproefde methoden beschikbaar:

 • Het versterken van interpersoonlijke communicatie
 • Het aanpassen van de managementstijl aan de specifieke behoeften van elke medewerker
 • De betrokkenheid van de groep vergroten

Hoe inkopers de communicatie kunnen onderhouden om het moreel van de medewerkers hoog te houden

 • Houd contact met elk individu.

Of een werknemer nu graag of niet graag thuis werkt, het is belangrijk dat je de tijd neemt om regelmatig met iedereen te bellen.

Bedenk ook dat communicatie een van de essentiële vaardigheden is die inkopers nodig hebben. Dit contact, dat dagelijks zou moeten zijn voor degenen die het meeste risico lopen, is natuurlijk nog belangrijker in de context van de pandemie. Neem de tijd om erachter te komen hoe het met iedereen gaat. Dit zal je kwetsbaardere werknemers helpen hun angsten te verwoorden en hun twijfels te delen.

 • Help je team om toegang te krijgen tot duidelijke informatie over de pandemie.

Onzekerheid en verkeerde informatie zijn factoren die het gevoel van isolement kunnen versterken. Inkopers zijn geen medische experts, maar ze moeten ook op dit gebied enige verlichting bieden.

Om te voorkomen dat je risico’s neemt met de waarheid, volg gewoon deze twee voorzorgsmaatregelen:

 • Vertrouw alleen officiële berichten
 • Moedig je medewerkers aan om op objectieve bronnen te vertrouwen

Hoe inkopers hun managementstijl kunnen aanpassen aan de specifieke behoeften van elk individu

 • Stel vast hoe elk lid van je team omgaat met hun stressniveaus.

Heb vertrouwen in je medewerkers en neem de tijd om zaken uit te zoeken. Vergeet niet dat, alleen maar omdat men niet praat over hoe ongelukkig hij of zij is bij de eerste kans die men krijgt, het niet betekent dat alles in orde is. Maar het betekent natuurlijk ook niet dat het verschrikkelijk is! Voor sommigen zal extra werk een afleiding zijn. Voor anderen zal het een bron van extra stress zijn. Het is aan jou om te begrijpen hoe iedereen werkt en om middelen te verstrekken om hen te helpen in geval van problemen.

 • Geef zoveel als je kunt aan de meest kwetsbaren.
 • Als het gaat om werken op afstand, voelt niet iedereen hetzelfde.
 • Voor sommige werknemers is het een tweede natuur.
 • Voor andere werknemers is het een geweldige recente ontdekking.
 • Maar voor een derde groep is afstand tot kantoor een extra druk.

Inkopers moeten amateurpsycholoog worden om met name de laatste groep te ondersteunen en hun stressniveau te helpen verminderen. Om dit te doen, moeten ze uitzoeken wat de meest gevoelige kwesties zijn, die het gevolg kunnen zijn van de gezinssituatie van de werknemer, apparatuur thuis of zelfs moeilijkheden om zichzelf te organiseren.

Hoe inkoopfunctionarissen kunnen voorkomen dat de gedeelde bronnen van de groep over het hoofd worden gezien.

 • Maak gebruik van de kracht van het team.

Teamvergaderingen hebben hun waarde bewezen tijdens de lockdown periode om de teamcohesie en het moreel te behouden. Er moet wat werk zijn, een paar standpunten en vooral veel luisteren en discussiëren. Dit is de plek om de last van angsten en twijfels te delen en weer in vorm te komen!

 • Neem contact op als het je allemaal te veel wordt.

Het bieden van emotionele steun om stress te helpen bestrijden is een onderdeel van het werk van een inkoper, maar psychiatrische zorg moet worden overgelaten aan de zorgprofessional. Breng HR direct op de hoogte als een van je medewerkers overweldigd lijkt. Houd evenzo je eigen zorgen niet voor jezelf. Zorg ervoor dat je ze deelt met jouw lijnmanager. Je kan ook van deze gelegenheid gebruik maken om de vragen van je team te escaleren.

Ten slotte, het behoud van het welzijn van alle teamleden als het gaat om door thuiswerken veroorzaakte stress vereist constante waakzaamheid en een unieke relatie met elk individu. Gelukkig zijn inkoopmanagers al gepokt en gemazeld met interpersoonlijke vaardigheden en de unieke dynamiek van hun teams om hen te helpen deze nieuwe uitdaging aan te gaan.

De rol van de inkoper bij psychologische ondersteuning is des te belangrijker omdat de verwachtingen voor de inkoopafdeling hoog blijven. Meer dan ooit spelen inkoopteams een vitale rol bij het managen van de grote uitdagingen waar alle bedrijven en organisaties in deze tijden van crisis voor staan, of dit nu het gaat om financieel het hoofd boven water te kunnen houden dan wel het kunnen bijbenen van de onstuimige groei die Corona veroorzaakt in diverse branches...

Thuiswerk
Ramonkok

Ramon Kok

Algemeen Directeur Benelux, UK & Duitsland bij de Manutan Groep

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ra...

Afbeelding: Pixabay