339x bekeken

Een van de eerste trainingen die ik voor de InkoopAcademie ontwikkelde was 'Inkoop als bruggenbouwer". In het bijbehorende filmpje werd toegelicht waarom de functie van bruggenbouwer zo goed bij de Inkoop past. Inmiddels een paar jaar verder is het thema nog steeds actueel.

Inkoop krijgt nog steeds te maken met complexe situaties met uiteenlopende belangen en emoties. Dit kan resulteren in moeizame samenwerkingsrelaties, teruglopende teamprestaties, en escalerende conflictsituaties. Lastig misschien, maar zeker een mooie kans om vanuit de neutrale positie van Inkoop de brug te slaan tussen de verschillende belangen die collega's hebben.

Niet verwonderlijk dat het thema wederom in de nieuwe vierdaagse training Inkoop Verandermanagement terugkomt. Tijdens dag vier gaan we dieper in op de benodigde vaardigheden om de verbindende factor te kunnen zijn in veranderprocessen.

De belangrijkste vaardigheid die je als bruggenbouwer hebt is het objectief in kaart brengen van de situatie van de verschillende partijen. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig omdat je natuurlijk best een eigen mening hebt, en geneigd bent de ander te willen overtuigen.

De echte mediator is zoals we dat zo mooi noemen "Dom, Lui en Dakloos"; Blijf vragen stellen, laat partijen zelf de oplossing aandragen, en zorg er vooral voor dat je geen voorkeur voor een van de partijen laat blijken. Prachtig om te zien welke resultaten je daarmee als bruggenbouwer kunt boeken.

5 elementen die je zeker objectief moet exploreren

  1. Motivatie; Wat levert het partijen op om het belangenverschil te overbruggen? Willen ze het conflict wel echt oplossen, of is het alternatief aantrekkelijker?
  2. Emoties; Terwijl vaak gesproken wordt over de inhoud spelen mogelijk kwetsingen of angst een grotere blokkade.
  3. Kennis; Liggen alle feiten wel op tafel? Door gebrek aan vertrouwen of interesse delen partijen lang niet alle informatie die nodig is om tot een gezamenlijke oplossing te komen.
  4. Omgeving; Net als je denkt dat de partijen aan tafel best met elkaar tot een oplossing kunnen komen blijkt vaak dat de achterban een grotere rol speelt dan je denkt. Houdt rekening met gezichtsverlies en imago.
  5. Gedrag; Welk gedrag laten partijen zien? Onbewust blijven partijen vaak competitief gedrag vertonen omdat ze dat gewend zijn. En dat roept vervolgens weer vechtgedrag op bij de ander. Als bruggenbouwer kun je helpend dit te doorbreken.

De elementen in deze MEKOG analyse hebben bovendien een 'domino-effect' op elkaar. Breng je ergens een blinde vlek in kaart, dan heeft dat dus direct effect op de andere elementen. Zo ben je als bruggenbouwer in staat de motivatie om er samen uit te komen te vergroten. Met een duurzame oplossing tot gevolg.

Els

Els Ruiter

Trainer|Coach Persoonlijk Leiderschap & Communicatie | NLP | Inkoop Verandering | Externe Mindset

InkoopAcademie, supporter van Aanbestedingsmakelaar.nl