515x bekeken

Donderdag 4 april j.l. om 17.30 uur was het zover: 'Inspiring sustainable behaviour', het MVI symposium van TONII community, ging van start in een gezellig volle Rode Lounge van het Rijkskantoor Beatrixpark.

Na het welkom en een toelichting op het programma door Peter was het woord aan Esmée Amsen (student 'chemical process technology') die prachtig vertelde over haar oceaanreis aan boord van de Morgenster, een zeilende, internationale denktank over duurzaamheid. Mooi was de verwondering bij het publiek toen zij vertelde dat de 28-koppige bemanning in de vier weken op zee slechts zes (!) vuilniszakken (plastic) afval had geproduceerd en het overige afval had kunnen hergebruiken. De presentatie van Esmée en ook van de andere sprekers is hier terug te lezen (beveiligde pagina; gebruik 'community' om toegang te krijgen).

Als tweede spreker was daar Léon van Bakel van easyessentials, een start up in circulaire basics (t-shirts e.d.). Hij vulde 'last minute' met verve de plaats in het programma in van Dennis Storm die vanwege tv-opnames langer in Azië moest verblijven. Meer over easyessentials verderop in deze Update.

Na de pauze pakte Jelle Derckx de regie met 'the inspiring story of his life' over minimalisme en zijn visie op duurzaamheid en circulariteit. De helft van de deelnemers ontving later die avond zijn populaire boek 'Verlangen naar minder', de andere helft had ingeschreven voor het boek van Dennis Storm: 'Weg ermee'.

De avond werd afgesloten door Bert van Son die mooi verhaalde over het ontstaan van zijn circulaire alter ego: MUD jeans! Aan de hand van foto's en video gaf hij ons een inkijkje in de circulaire keten van zijn product: van biologisch katoen en recycling van oude jeans in Spanje tot aan kleinschalige productie in Tunesië en duurzame verzending van de circulaire jeans (verpakt zonder enig plastic in een herbruikbare tas waarmee je je oude jeans voor recycling kunt terugsturen aan MUD jeans).

Een podium voor een circulaire start up: easyessentials!

easyessentials richt zich op basics en circulariteit en is onlangs gestart met t-shirts als eerste basisproduct. Stap voor stap wordt de cirkel gesloten en worden steeds duurzamere producten en materialen toegevoegd. Er worden ook business-to-business diensten aangeboden. Vorige week nog zijn bijvoorbeeld op een event in Maastricht easyessentials t-shirts met bio based opdruk gebruikt die na afloop weer zijn ingenomen, gereconditioneerd en zo bij een volgend event weer kunnen worden ingezet. Zo wordt er per event voor ieder t-shirt alleen al, 2000 liter water bespaard!

Wil je het verhaal van easyessentials en de beweging die zij in gang hebben gezet blijven volgen? Connect dan via LinkedIn, Instagram of Facebook.

Aanbod voor TONII leden: je kunt zelf ook een fijn zacht en fair trade bio katoen t-shirt proberen en tot 15 mei 2019 gebruik maken van 15% TONII korting. Voer tijdens bestellen de couponcode ‘TONII’ in.

Minimalisme op kantoor!

Tijdens het MVI symposium zou TONII-lid Thomas Ibelings een korte pitch houden over zijn start up 'Kantoorinventarisatie'. Helaas was hij ziek die avond en moest hij afmelden. Via deze weg alsnog een podium voor Thomas! Veel organisaties hebben geen goed beeld van hun inventaris in de brede zin van het woord. En dus ook niet van het energiegebruik dat ermee gepaard gaat, het ruimtebeslag e.d. Thomas heeft een concept bedacht om de inventaris op kantoor in kaart te brengen en zo de basis te leggen voor 'minimalisme op kantoor'. Om vervolgens van de overbodige inventaris - net als Dennis Storm - te kunnen zeggen: 'Weg ermee'.

TONII Tafel MVI

De acht stoelen voor de 'founding members' lijken inmiddels allemaal bezet met Angelique Kouwenhoven (gemeente Vlaardingen), Daan de Vries (In2Talent), Wouter Kirpensteijn (PHI Factory), Wouter Huisman (HetNIC), Jeroen Blankestijn (SupplyValue), Tsjeard Hofstra (Urgenda), ondergetekende en hopelijk nog ?? (naam volgt nog). De formele 'launch' van de MVI tafel vond plaats op 4 april tijdens het symposium. Half juni a.s. komen de tafelgenoten bij elkaar in Vlaardingen voor kennismaking en het bespreken van doelstellingen voor de MVI tafel. Meedoen? Laat het mij weten!

TONII Debatclub

We zoeken nog 1 of 2 debaters-in-spé voor de debatclub. Vind je het leuk om een stelling over inkoop en aanbesteding te formuleren en te verdedigen? Vul dan de datumprikker in voor dinsdag 4 of 11 juni 2019. Gegarandeerd dat het een leerzame en leuke avond wordt!

Groet!

Peter Stolk

Tonii

TONII

Supporter van Aanbestedingsmakelaar