555x bekeken

Met NLP sta je op een andere manier in het leven. Je draagt een andere bril waarmee je naar de wereld om je heen kijkt. Een geweldig instrument in het vak waarin de juiste mindset de deuren opent naar succesvolle veranderingen.

Ik trof een van mijn eerste filmpjes voor de InkoopAcademie. Nogal onwennig, maar een leuke poging om mijn enthousiasme voor NLP aan inkopers over te brengen. Inmiddels mag ik dit enthousiasme gelukkig met steeds meer inkopers delen.

Na 16, 30 of meer dagen NLP studie zijn velen verslingerd aan de denkwijze die NLP met zich mee brengt. Maar niet iedereen wil of kan zoveel tijd in een studie investeren. Mijn ervaring met inkoopprofessionals is bovendien dat ze direct ook praktisch aan de slag willen. Een mooie uitdaging om een selectie te maken van instrumenten waarmee je in twee dagen een goed gevoel krijgt wat NLP in het inkoopvak kan betekenen. En hoe fijn is het om direct te werken met gerichte eigen casuïstiek uit jouw inkooppraktijk!

Een zo'n NLP oefening is die van 'Alignment van logische niveaus'. Je hebt vast wel eens ervaren dat je enthousiast reageert op nieuw beleid in de organisatie, waarbij je vooral gestimuleerd wordt om ander gedrag te laten zien om nieuwe doelen te realiseren. Tijdens een training oefen je nog eens goed met de nieuwe vaardigheden. Toch merk je na een tijdje in de praktijk dat je weer terugvalt in oude gedragspatronen.

Met de volgende vragen vergroot je de kans op succesvolle verandering;

  1. Bedenk eerst wat de vraagstelling is in de context van de organisatie
  2. Wat doe jij, welk gedrag laat jij in de organisatie zien?
  3. Welke vaardigheden heb je zodat je deze activiteiten kunt doen?
  4. Vanuit welke basisovertuigingen handel je als je met deze activiteiten bezig bent?
  5. Wat voor Inkoper wil jij zijn?
  6. Welke droom draag je uit?

Met NLP krijg je methodieken aangereikt om je meer bewust te zijn van de antwoorden op deze vragen. Zo voel je of je op de goede weg bent, of dat er toch sprake is van congruentie op de logische niveaus.

Els

Els Ruiter

Trainer|Coach Persoonlijk Leiderschap & Communicatie | NLP | Inkoop Verandering |

InkoopAcademie

Supporter van Aanbestedingsmakelaar.nl