744x bekeken

"Totaalinkoop" 4de inkoopmodel binnen overheidsorganisaties.

De oorspronkelijke inkoopmodellen (de centrale, decentrale en gecoördineerde inkoopfunctie) voldoen eigenlijk niet meer. Daarvoor is er teveel dat met de inkoopfunctie bereikt moet worden op dit moment: vergroening, innovatie, inclusiviteit, control op kosten en kwaliteit (ook actueel in sociaal domein), rechtmatigheid en ga zo maar even door.

Bij de genoemde historische modellen is er altijd maar een beperkt clubje dat zich in een organisatie professioneel met het inkoopproces bemoeit (of dat in hun functie heeft opgenomen). In 1974 vonden Cruijff en Michels het zgn. "Totaalvoetbal" uit waarmee ze de wereld veroverden. Kern van dit systeem was dat het "een speelstijl in het voetbal was waarbij de spelers voortdurend van positie wisselen: verdedigers duiken op in de aanval, aanvallers verrichten verdedigende taken, terwijl zelfs de doelverdediger niet schroomt een voetballende actie te maken".

Volgens mij is het tijd om een inkooporganisatie vorm te gaan geven volgens het principe van "totaalinkoop": iedereen die betrokken is bij het geld uitgeven heeft hetzelfde competentieniveau en kan moeiteloos een andere positie overnemen binnen de inkoopfunctie. Broodnodig voor het bereiken van al die belangrijke doelen!

Totaalinkoop
Sanderv

Auteur

Sander Vaneker