1031x bekeken

Daar waar een Inkoper van het bedrijfsleven zich de commerciële businessfocus aanmeet, zal de publieke inkoopadviseur zich daarnaast meer bewust moeten zijn van de politiek en bestuurlijke besluitvorming in de publieke sector. En, hoewel boardroom en Torenkamertje beide metaforen voor strategische sferen zijn, is de kennis en ervaring nodig voor succes in beide omgevingen, anders.

Inkoopadviseurs uit de overheid worstelen met hun meerwaarde. Willen ze verder komen dan de operationeel en tactische lagen van de organisatie dan moet hun gesprek met de organisatie veranderen. Er zijn voldoende inkoopadviseurs die een prima gesprek over processen en rechtmatigheid kunnen voeren, maar dat zijn niet de onderwerpen waarmee de meerwaarde van inkoop wordt geoptimaliseerd. Het gesprek over rechtmatigheid en processen moet aangevuld worden met een strategische bijdrage gericht op maatschappelijk doelstellingen maar ook op het effectief rendement behalen uit de belastinginkomsten c.q. het terugdringen van (begrotings-) tekorten.

De moderne overheidsinkoper is een gepassioneerde professional die vanuit zijn verantwoordelijkheid effectief het nieuwe gesprek voert. Hij kent zijn wetten, de regelgeving en inkooptools maar praat er niet alleen maar over. Hij luistert, is sensitief en gericht op integratie en engagement met de politiek. Hij durf te challengen, kijkt vooruit, heeft visie, en heeft meerwaarde. Hij verlegt de grenzen van zijn bureau, de wet en regelgeving en vindt zijn aansluiting bij het bestuur en de politiek!

Met dit visiedocument geeft InQuest – onderdeel van de Actos groep - de ontwikkelingen in de personeelsbemiddeling binnen het vakgebied Inkoop en aanbestedingen weer. Daarnaast geeft zij haar visie weer met betrekking tot het inkoopvakgebied (met name in de publieke sector), de verschillen tussen publiek en privaat inkopen en de marktontwikkelingen in werving en selectie. Dit verslag betreft een visie en is gebaseerd op bijna 20 jaar ervaring van een gespecialiseerd personeelsbemiddelingsbureau op het gebied van Inkoop.

Wij geloven dat de komende jaren de ontwikkeling van inkoop als discipline, veel meer te maken heeft met mensen dan met modellen of tools. De ultieme uitdaging voor inkooporganisaties is om de juiste kennis, competenties en ervaring op de juiste plaats te krijgen. Daar zal het verschil worden gemaakt!

Drs Marc J. Brugman (Directeur Actos Groep - InQuest) ism Sjoerd Zoeteman MSc (Research consultant)

Vraag hier document aan: Visiedocument Inkoop en Inkopers (publieke sector) in Nederland ( Onderaan pagina )

Graag gaan wij met u het gesprek aan om deze visie persoonlijk te delen. Laat uw emailadres en telefoonnummer achter en wij nemen contact met u op.

Visiedocument downloaden Visiedocument
Marc

Auteur

Drs Marc J. Brugman ism Sjoerd Zoeteman Msc