952x bekeken

De laatste tijd heeft (gelukkig) iedereen het weer wat meer over doelmatig dan over rechtmatig aanbesteden. Maar dekt doelmatigheid wel de lading van wat we echt willen?

Rechtmatigheid gaat over de vraag of een besluit juridisch stand kan houden. In het bestuursrecht gaat doelmatigheid over de vraag of een besluit voldoet aan het interne beleid, de interne voorschriften, redelijkheid en de efficiƫntie van het genomen besluit. Buiten het bestuursrecht is doelmatigheid synoniem voor efficiƫntie: het bereiken van een doel met gebruik van zo weinig mogelijk middelen.

Doeltreffendheid (effectiviteit) echter geeft aan dat het doel van een activiteit gerealiseerd wordt. Uiteraard moeten we bij aanbestedingen de transaktiekosten zo laag mogelijk houden, maar in veel gevallen is het zeker zo belangrijk dat het doel van de aanbesteding wordt gerealiseerd, en het liefst zoveel mogelijk. Dat gaat om de activiteit zelf, maar ook om gerelateerde doelstellingen als circulariteit, duurzaamheid, sociale doelen en innovatie.

Ik ben helemaal niet zo van de containerbegrippen, maar als we ze in dit geval dan toch gebruiken laten we het dan hebben over de doeltreffendheid van aanbestedingen. Met name in het sociaal domein!

Doelmatig
Sanderv

Sander Vaneker

Specialist Budgetgedreven Inkoop