Hoe verliep het plots aanbesteden vanuit huis? Vorige week maandag publiceerde TenderNed haar jaarlijkse dataset met daarin informatie over alle aankondigingen van 2020. Het is één van de grote voordelen van gestructureerd, digitaal aanbesteden: de data die er uit voort komt levert nieuwe informatie en inzichten op.
Negometrix dook, net als vorig jaar, in de cijfers en haalde er interessante inzichten uit.
Een terugblik op een jaar vol aanbestedingen in 23 inzichten
De dataset van TenderNed biedt het meest complete, openbare overzicht van alle activiteiten van aanbestedend Nederland. Iedere aankondiging van alle openbare aanbestedingen is erin terug te vinden en kan worden vergeleken met data sinds 2010. 2020 was in die reeks wel een uitzonderlijk jaar – nog nooit werd er zo veel vanuit huis aanbesteed. Zien we dat ook terug in de cijfers?
- Aantal aankondigingen 22.920 +25% tov 2019
- Aankondigingen van opdracht 6.675 +20% tov 2019
- Aanbestedende diensten 1.302 -3% tov 2019
- Gemiddeld aantal aankondigingen per aanbestedende dienst 17.6 +30% tov 2019
In de infographics van Negometrix wordt verder gekeken naar de opbouw van alle aanbestedingen – welke procedure werd er het meest gehanteerd, hoe zat het met de doorlooptijden en welk platform werd er het meest gebruikt? Zo duurde de langstlopende aanbesteding in 2019 maar liefst 259 dagen.
Ook interessant voor inschrijvers
Voor inschrijvers biedt deze dataset ook een ongekende waarde aan inzichten. Doorgaans krijg je als inschrijver enkel informatie over een paar aanbestedingen waar je specifiek naar gezocht hebt of aan hebt deelgenomen. Nu zie je trends over alle aanbestedingen heen. Zoals, hoeveel inschrijvers heeft een aanbesteding gemiddeld? En, hoe groot is de concurrentie uit Europa bij Europese aanbestedingen?