1661x bekeken

Vorige maand publiceerde TenderNed weer haar jaarlijkse dataset met daarin informatie over alle aankondigingen van afgelopen jaar. Wij zaten er natuurlijk weer met smart op te wachten. Want misschien zijn er wel nieuwe trends en ontwikkelingen terug te vinden in de data van 2021?

Bij Mercell hebben ze wederom de data grondig geanalyseerd en alles samengevat in een jaarlijkse infographic.

Hebben nieuwe ontwikkelingen een zichtbaar effect?

Via allerlei kanalen worden er continu nieuwe wijzigingen of aanpassingen omtrent aanbesteden in Nederland de wereld in geslingerd. Denk maar aan thema’s als maatschappelijk verantwoord inkopen of innovatie in de nieuwsbrief van PIANOo, aanpassingen in de Gids Proportionaliteit of nieuwe jurisprudentie. Allemaal hebben zo hun impact op de dagelijkse praktijk. De vraag is natuurlijk welke zichtbare impact dit heeft op de data die TenderNed ieder jaar publiceert.

Uiteraard kijken we ook weer naar de meeste actieve aanbesteders, zowel aan inkoopzijde als aan leverancierszijde. Welke procedure werd er het meest gehanteerd, hoe zat het met de doorlooptijden en welk platform werd er het meest ingezet? Er zijn speciale vermeldingen voor onder andere Gemeente Rotterdam, Prorail en Arcadis Nederland.

De eerste conclusie?

Werd er nog maar wat meer data gedeeld! Hoewel je al best veel informatie uit de huidige dataset kunt halen, is onze honger nog niet gestild. Zo zouden we graag meer willen weten over bijvoorbeeld de opdrachtwaarde. Die wordt amper gepubliceerd in Nederland. Zowel wel voor de inkoper als leverancier een interessant gegeven. Was het immers wel een goede deal?

Mercell logo cmyk dark 1

Mercell

Supporter van Aanbestedingsmakelaar

Erik Aalbersberg

Erik