901x bekeken

De strijd naar goede inkopers is niet nieuw maar is tegenwoordig heviger en menig hoogopgeleide professional in vaste dienst, overweegt nu ook het interim/ZZP-schap. Uitdagingen en kansen voor inkopers én inkooporganisaties!

Stalken
De telefoon staat momenteel roodgloeiend bij zowel interim als vaste inkoop professionals. Met name ervaren interim professionals worden bijna dagelijks benaderd door recruiters of ze wellicht snel beschikbaar zijn. Het begint te lijken op ‘stalken’ en sommigen overwegen zelfs om hun linkedin-account offline te halen en geven daarbij de voorkeur aan exclusief contact met specialistische bureaus. Ook inkopers in vaste dienst worden geregeld gehunt door recruiters voor een interessante vaste functie met ‘uiteraard’ een beter perspectief of met het aanbod om nu een overstap te maken naar het interimschap. Deze ontwikkeling in het arbeidsproces heeft effect op groeiambities van organisaties. Als je de mensen niet hebt en niet beschikt over de juiste specialisten die cruciaal zijn voor de business en de ontwikkeling daarvan, schiet je tekort in de vraag en dat gaat pijn doen.

Talenten enthousiasmeren
Een oplossing is het opleiden van jonge talenten, maar helaas blijkt dat de coronaperiode het tekort aan talentvolle inkoopkrachten enigszins heeft gemaskeerd. De rem heeft in die periode gestaan op het begeleiden en opleiden van talenten, met als gevolg dat de talenten bij inkooporganisaties simpelweg nu niet opgelijnd staan. Voor de grotere inkooporganisaties is dit een “wake up call” en het moment om in contact te treden met een onderwijsinstelling in de buurt. Inkoop zal weer meer 'sexy' gemaakt moeten worden in de schoollokalen door ervaringsdeskundige. Business focus, ketenoptimalisatie, social return, publiek-private samenwerking, duurzame (circulaire) economie, het zijn allemaal hot topics voor de komende decennia. Als het onderwijs samen met inkooporganisaties dit soort onderwerpen op een juiste manier onder de aandacht weet te brengen, dan zullen meer studenten voor inkoop gaan kiezen. Daarbij niet vergeten dat het uiteraard heel belangrijk blijft om stages en aantrekkelijke afstudeerplekken aan te blijven bieden. Dat is de juiste manier om structureel echt met inkoop aan de slag te gaan en om te voorkomen dat uw inkoopafdeling op de middellange termijn onderbezet raakt.

“Employer inkoop branding”
Een omslag nodig in het wervingsproces om de juiste mensen aan te trekken. Een gevolg van de huidige schaarste is dat de wijze van werving en selectie langzaam bepaald wordt door potentieel werkzoekenden, de potentials hebben tegenwoordig gewoon meerdere opties! Advies is om bij het werven van een inkoopprofessional, breder te kijken; kijk naar wat je nodig hebt en minder “wie met welke papieren”. Zet bijvoorbeeld in plaats van de geijkte harde criteria zoals Nevi 1 / 2, vooral bewezen competenties en vaardigheden centraal. Realiseer dat zowel vaste als interim inkoopprofessionals in het selectieproces keuze hebben en bedrijven gaan beoordelen en selecteren i.p.v. andersom. Organisaties krijgen te maken met een moderne HR-term “Employer Branding” wat zoveel betekent als : “Hoe verkrijg je als werkgever een voorkeurspositie in de mindset van (potentiele) medewerkers en hun beïnvloeders, met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers”. In hoeverre is uw inkooporganisatie wel aantrekkelijk genoeg voor nieuwe inkoopmedewerkers?

Gras niet groener aan de andere kant!
Voor inkopers betekent de huidige krapte op de arbeidsmarkt dat dit kansen en nieuwe mogelijkheden biedt. Maar voordat je je huidige werkgever onder druk gaat zetten, realiseer dat ‘het gras niet per definitie groener is aan de andere kant’. Veel organisaties zullen zich aan de buitenkant beter voordoen en beloven “gouden bergen” en veelal is er geen weg meer terug. Vacatures in kranten, tijdschriften en op internet zijn niet altijd vacant, sommige bedrijven zien dit als goedkope marketing. Alvorens je je manager confronteert met een eventuele overstap, onderzoek of laat je goed adviseren door specialisten die de markt kennen. Vanzelfsprekend één die actief beweegt in de inkoopmarkt!

Marcbrugman2

Marc Brugman

Managing Consultant HIPselect

HIPselect

Talent in het vinden van inkooptalent!