1549x bekeken

Na de inval van Rusland in Oekraïne, is de druk vanuit de samenleving hoog om de gascontracten tussen gemeenten en Gazprom te beëindigen.

Op VNG is te lezen dat het voor gemeente zelf, door de inrichting van de internationale gasmarkt, niet mogelijk is om Russisch gas te boycotten en om daarmee een vuist te maken tegen de huidige Russische regering. Europa decentraal geeft aan dat onder voorwaarden, het juridisch mogelijk is om contracten te beeindigen ( mogelijk wel met afkoopboetes) maar daarmee wordt Russisch gas niet van de Nederlandse markt geweerd.

Volgens de VNG is het aan het kabinet om dit in Europees verband aan de kaak te stellen, zodat de nodige aanpassingen in de spelregels met betrekking tot de aanbestedingseisen en de internationale gasmarkt worden doorgevoerd. Pas als dat gebeurd is, is het mogelijk voor energieleveranciers, en daarmee ook voor de Nederlandse consumenten, om Russisch gas uit te sluiten. Gemeenten kunnen wel een moreel appel doen op bedrijven om waar mogelijk hun economische banden met Rusland op z’n minst te bevriezen of te verbreken.

555 oek

Samen in Actie voor Oekraïne

Giro 555