38x bekeken

De nieuwste contractstandaarden voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 zijn gepubliceerd. Deze standaarden, goedgekeurd door de Stuurgroep i-Sociaal Domein, bieden gemeenten en zorgaanbieders richtlijnen voor het contracteren van diensten zoals huishoudelijke hulp, begeleiding en beschermd wonen. Hoewel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pas in november 2024 een definitief besluit neemt, kunnen de standaarden nu al worden gebruikt bij nieuwe aanbestedingen. Eventuele wijzigingen die tijdens het besluitvormingsproces ontstaan, zullen worden doorgevoerd.

Een speciale clausule maakt het mogelijk om bestaande contracten aan te passen, mocht dit nodig zijn. Om gemeenten te helpen met de implementatie, wordt er later dit jaar een webinar georganiseerd. Daarnaast vindt van 11 tot 15 november de "Week van de Standaarden Sociaal Domein" plaats, waarin ook de nieuwe contractstandaarden centraal zullen staan.

Hoewel er verbeteringen zijn doorgevoerd ten opzichte van de jeugdvariant, zoals de toevoeging van concrete herzieningsclausules en een Bibob-bepaling, zijn er ook nog aanpassingen nodig. Zo moet er volgens experts meer aandacht komen voor het tegengaan van zorgfraude en het beperken van excessieve winsten van zorgaanbieders. Deze punten blijven essentieel om de maatwerkovereenkomsten beter aan te laten sluiten op de huidige uitdagingen in het sociaal domein.