489x bekeken

Elke eerste werkdag van de maand kijkt NEVI naar de toekomst van inkoop en supply management door middel van de Purchasing Managers' Index (PMI). Maar wat is PMI precies en welke impact kan het hebben op jou als inkoper?

De Purchasing Managers' Index (PMI) is een cruciaal instrument op wereldwijd niveau om economische trends in diverse sectoren te signaleren. In Nederland wordt deze maandelijkse graadmeter uitgebracht door NEVI, het kennisnetwerk voor inkoop en supply management. Een panel van zo'n 350 inkopers in de industrie beantwoordt vragen over diverse aspecten, van levertijden tot werkgelegenheid en exportorders. Het resultaat? Een cijfer dat een richting aangeeft: boven de 50 duidt op een opwaartse trend, terwijl onder de 50 juist neerwaartse marktbewegingen aangeeft.

De Kracht van PMI: Voordelen en Kritische Overwegingen

Een van de onderscheidende voordelen van de PMI is zijn basis in harde data, afgeleid van feitelijke situaties bij bedrijven. Dit maakt het een betrouwbare indicator, gebaseerd op feiten in plaats van meningen. Verder dient de PMI als effectieve graadmeter voor de gezondheid van de economie, dankzij inkoopmanagers die inzichten delen over werkgelegenheid, orders, inventarissen en groeivooruitzichten. Een ander pluspunt is de snelheid: PMI's behoren tot de eerste economische gegevens die elke maand beschikbaar komen, waardoor ze dienen als vroege indicatoren voor groei in diverse branches.

Echter, een beperking van PMI is dat ze enkel de industriële sector peilen en niet de gezondheid van alle sectoren samen weerspiegelen. Dit kan leiden tot een vertekend beeld van de algehele economie. Hoewel de industriële sector lang als hét meetpunt gold voor economieën wereldwijd, neemt zijn relatieve belang af.

Wat Brengt de Toekomst voor de Inkoopmarkt?

In het algemeen kan een PMI-situatie verschillende scenario's voor de inkoopmarkt schetsen. Een neerwaartse trend kan wijzen op uitdagingen, terwijl een stijgende lijn groeikansen aanduidt. Het is essentieel voor inkopers om deze indicatoren te begrijpen en te gebruiken om proactief te handelen. De PMI biedt niet alleen een momentopname; het schetst een pad naar toekomstige bewegingen in de inkoopwereld.

De Nederlandse productiesector ondergaat een cruciale fase, zoals onthuld door recente Nevi PMI-cijfers. Met een geleidelijke, zij het minimale verbetering, blijft de sector zich echter in een uitdagende periode bevinden. Deze analyse werpt een licht op de verschuivende prioriteiten binnen zowel de publieke als private inkoopgebieden, aangewakkerd door deze voortdurende veranderingen in de industrie.

Conclusie: PMI als Richtingaanwijzer voor Inkopers

De Purchasing Managers' Index is een krachtig instrument om economische bewegingen te begrijpen en te voorspellen. Hoewel het zijn beperkingen heeft, blijft het een essentiële indicator voor inkoopprofessionals om de markt te interpreteren en tijdig actie te ondernemen.

Nevi PMI® 44.9 PMI hand met grafiek 2

Inkoopadviseur HIP

Bjorn Coenradie