2140x bekeken

Statistisch gezien is de kans op het verliezen van een tender veel groter dan de kans op het winnen ervan. En toch gaat iedereen steeds wel voor de winst. Waarom zou je anders tijd en geld investeren in een inschrijving? Als het goed is weet je zelf heel goed hoe je een tender kunt winnen. Want verliezen doet niemand graag.

Voor de zekerheid zetten wij hier toch nog even de top 10 op een rij van wat je ook alweer allemaal moet doen om tóch een keer een tender te verliezen:

  1. Verdiep je zelden in de markt en te verwachten nieuwe aanbestedingen.
  2. Laat het echt goed inlezen in de documenten en stukken voor wat het is en lees alleen de leidraad vluchtig even door.
  3. Start pas met het checken van je referenties en opstellen van je inschrijving nadat de termijn voor het indienen van vragen verstreken is.
  4. En als je per ongeluk toch nog wel op tijd was voor de vragen, stel dan altijd vragen die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn en wees vooral weinig kritisch naar je potentiële opdrachtgever; zij zullen het immers wel weten en het moet wel gezellig blijven.
  5. Zet de fenomenen ‘SMART’ en ‘concreet antwoord geven op de uitvraag’ vandaag nog de deur uit.
  6. Schrijf al je teksten in ontzettend wollige taal, een passieve schrijfstijl en met hele lange zinnen vol vakjargon, afkortingen, tussenzinnen en onnodig ingewikkelde uitweidingen.
  7. Doe er dan ter verduidelijking van je ideeën ook meteen nog een bijlage, voorblad en inhoudsopgave bij zonder de kijken of dat toegestaan is.
  8. Plafondbedrag? Denk daar zo min mogelijk over na en dien gewoon je eigen prijs in.
  9. En wil je écht zeker weten dat er iets mis gaat? Voer dan geen eindcontrole uit op de documenten die je in moet dienen. Denk niet na over vragen zoals: Heb ik alle formulieren compleet en correct ingevuld? Staat er een handtekening op? En heb ik alles in het gevraagde format gezet?
  10. Of, nog veel beter en makkelijker, start nét voor de sluitingstijd met uploaden van de in te dienen documenten; waarna je er achter komt dat het allemaal net wat ingewikkelder is dan je dacht; en je 5 minuten te laat bent met indienen…

Volg je enkele van de bovenstaande stappen netjes op? Dan is verlies absoluut verzekerd! Ga je liever voor wél winnen van aanbestedingen? Neem dan eens contact met TenderSucces op voor de beste tips en adviezen.

Bron: Tendersucces Tender
Tender Succes nieuw 002

Tendersucces

Supporter van aanbestedingsmakelaar

Blog | Mirjam van Gelderen