476x bekeken

Eerste indrukken zijn eeuwig! Ze zijn voor langdurige tijd in het geheugen geschreven. Een goede eerste indruk maken is geen geheime truc die je kunt gebruiken. Het is een vaardigheid die je kan leren, ben jij voorbereid om een goede indruk te maken?

Is deze persoon veilig

Hersenen werken raar. Wanneer jij iemand tegenkomt denk je: Is deze persoon veilig? Ben ik in gevaar? Maak daarom de interactie zo veilig en comfortabel mogelijk: Lach, maak oogcontact en praat met je handen. Een gevoel van veiligheid is persoonlijk en voor iedereen anders. Het gaat er om dat jij je ook veilig voelt en dat een ander dat gevoel niet kan afnemen.

Wees benieuwd naar de ander

  • Vertel me eens over je opdracht?
  • Wat wil je nog leren de komende tijd?
  • Mooi horloge, ben je een kenner?

Dit kunnen allerlei verschillende vragen zijn, zolang ze maar over de ander en zijn interesses gaan. Zodra ze dan antwoorden, luister dan goed en vraag door. Een magisch zinnetje is: Klinkt interessant, vertel me meer. Door met anderen contact te maken, kun je een mogelijk gevoel van onveiligheid van je afschudden.

Aantrekkingskracht van gelijkenis

Mensen vinden anderen leuk die op zichzelf lijken. Daarvoor moet je niet dingen bij elkaar gaan liegen maar juist zoeken naar het zoeken van dingen die je beide interessant vind. Zoek bijvoorbeeld naar gelijkenissen in; doelen, lifestyle, financiën, werk gerelateerde onderwerpen of hobby's. Zoek de gelijkenis.

Een andere manier om gebruik te maken van deze aantrekkingskracht is de techniek van spiegelen: een non-verbale manier van communicatie. Bijvoorbeeld het overnemen van de houding waarin de ander staat, beweegt of praat. Dat gebeurt vaan onbewust maar kan ook bewust gebruikt worden.

Het diplomatieke principe

Om een goed gesprek aan te gaan begin je met luchtige onderwerpen zoals de omgeving, het weer, iemands werk of de voetbalwedstrijd van gisteravond. Als je op een gegeven moment de gelijkenis gevonden hebt, kun je daar op doorgaan en het gesprek verdiepen. Houd in ieder geval rekening met de volgende punten op het moment dat je voor het eerst een gesprek aan gaat:

  • Wees respectvol
  • Laat religieuze en politieke onderwerpen thuis
  • Nooit de ander onderbreken
  • Praat maximaal 20% van de tijd

Je bent emotioneel intelligent of je bent het niet. JOUW EERSTE INDRUK MOET DAT WEL ZIJN!

Bron: LinkedIn Post Ontmoeten
Bjorn 0038

Inkoopadviseur HIP

Bjorn Coenradie

Coenradie@hollandinkoopprofessionals.nl

06-18598696