1637x bekeken

Energietransitie. Waarom? Nou, heel simpel: de wereld staat al een tijd in brand en de vlammen worden steeds hoger. We staan erbij en kijken ernaar. Smeltend poolijs, droogte in Afrika en een stijgende zeespiegel zijn onderwerpen die de voorpagina’s geeneens meer halen. Geen nieuws. Recordtemperaturen in Canada, overstromingen in Nederland en de landen naast ons? Incidenten. Het recent verschenen IPPC-rapport schetst echter een onthutsend beeld: het wordt alleen maar erger. Ingrijpen is dringend nodig. Klimaatactie is geen optie meer, maar een noodzaak.

<Kees Tazelaar; inkopenbijdeoverheid.nl>

En wat gebeurt er in Nederland? Weinig op politiek gebied. Okay, onder druk van het Urgenda-vonnis is er geld in de begroting gereserveerd voor klimaatactie. Dus blijkbaar niet omdat we het nodig vinden, maar omdat het moet. Wat gaat er concreet gebeuren? Ik zie geen groot plan. Wel veel initiatieven. Prima natuurlijk, maar daar komen we er niet mee. Doorpakken is de boodschap.

De moonshot

In mijn beleving is het daarom tijd voor een moonshot zoals Mariana Mazzucato beschrijft in haar boek Mission economy. Overheid, bedrijfsleven, kennisinstituten en burgers gaan samen de strijd aan. Onder wiens leiding dan? Mariana is daar duidelijk over: de overheid. Nee, geen beleidsmakers en regelschrijvers. Kern competenties: bevlogenheid, lef, doorzettingsvermogen, doelgerichtheid. Overigens ben ik van mening dat hier de stem van de jeugd veel sterker gehoord moet worden en invloed moet hebben. Zij kunnen toch niet leven met onze trieste erfenis?! Nog een kerncompetentie dus: jong van geest.

En het geld dan? Dat hebben we! Em. prof. dr. Jan Telgen rekende ons pas voor dat er de overheidsinkoop jaarlijks 140 miljard (!) euro bedraagt. Dat is 20% van het BBP. Daar kun je nog eens impact mee maken. Dat is gelijk mijn bruggetje naar Inkoop. In Nederland hebben we een rijksbrede inkoopstrategie die Inkopen met impact heet. En impact is wel heel dringend nodig. Als eerste actie lijkt mij wel handig om die per direct door te zetten naar andere overheden. Op stoom komen is niet meer aande orde; vol (duurzaam) gas vooruit!

Energietransitie vraagt om alternatieven

Voor een energietransitie moeten we op zoek naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. En wat kan Inkoop daaraan bijdragen? Dat vind ik een heel boeiende opgave. Ik ben eens gaan rondkijken en ik moet zeggen: er ging een wereld voor mij open. Ik neem gelijk maar aan dat ik niet de enige ben die zich afvraagt hoe het anders kan. Daarom ga ik in een aantal blogs opschrijven wat ik gevonden heb.

Spoiler alert: in Nederland gebeurt heel veel op het gebied van energietransitie. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de documentaire Het paradijs op aarde begint in Nederland van Ruud Koornstra en zijn dochter Roos. Die moonshot moeten en kunnen we samen wel maken!

Kees

Kees Tazelaar

Senior beleidsadviseur inkoop bij Defensie Materieel Organisatie