3475x bekeken

Leveranciers zijn blij met de relatie en vele vinden de dagen voorafgaand aan kerst vaak de tijd om dit in positieve zin te tonen. Een eenvoudige balpen of een bloemetje is vaak niks mis mee, maar grotere geschenken en uitnodigingen doen vaak een beroep op de integriteit van de betrokken inkoopmedewerker. Aanbieders willen doorgaans iets positiefs bij je bewerkstelligen en ach..hoe erg is het om een kistje wijn aan te nemen voor de goede sfeer of een uitnodiging voor een fantastisch evenement te accepteren? Waar ligt de grens?

Een explosief kerstgeschenk!

Integriteit is een groot goed en zeker nu de kerstdagen voor de deur staan moet je stevig in je schoenen staan om alle verleidingen te weerstaan. In mijn voormalige functies als inkoopmanager heb ik geregeld bijzondere uitnodigingen mogen ontvangen en bijzondere situaties meegemaakt. Teveel om allemaal te benoemen, één bijzonder kan ik wel met je delen.

'Bij één van de ministeries werd rond kerst een ‘verdacht pakketje’ bij de postkamer aangeboden, waardoor het complete ministerie moest worden ontruimd! In het pakketje bleek achteraf gelukkig geen klokje en een staaf dynamiet te zitten voor een van onze ICT-managers, maar een boekje en twee flessen wijn in de vorm van een explosief pakketje. Hilariteit alom met een blozende manager die overigens de relatie met het bedrijf op een laag pitje zette. In mijn rol mocht ik daar overigens op toezien dat dat ook daadwerkelijk gebeurde.. Nog nooit zoveel excuses ontvangen!'

Waardering

Realiteit is dat het soms ook lastig is om nee te zeggen tegen een vriendelijke attentie van een gewaardeerde leverancier. Denk dan eens aan het inzetten van een integriteitsregeling die je tijdig communiceert met je leveranciers en collega’s. Hierbij kan je afspreken dat je geschenken tot een bepaalde waarde inlevert op een centrale plek zoals het secretariaat. Tijdens de kerst- of nieuwsborrel kunnen alle geschenken die binnen zijn gekomen, worden verloot. Dan kunnen jouw collega’s die niet direct met leveranciers te maken hebben, hier ook van mee genieten. Cadeaus die een waarde boven de afgesproken norm hebben, kan je terugsturen naar de gever met een ‘vriendelijk’ berichtje dat je de attentie waardeert, maar dat je het cadeau weigert als gevolg van een integriteitsregeling.

Bord voor je kop!

Afgelopen jaren is erg veel aandacht geschonken aan de integriteitsissues in het publieke domein, waardoor inmiddels een ieder in dit domein wel enorm bord op zijn/haar hoofd moet hebben om nu nog iets aan te nemen wat indruist tegen de geldende integriteitsregels! En wees nu niet zo slim om “iets thuis te laten bezorgen” want waarom zou je je reputatie en baan op het spel zetten voor een dure fles wijn of een goed boek ! Zo’n actie kan zomaar alsnog explosief uitwerken.

Ik wens je, mede namens het team achter aanbestedingsmakelaar, fijne kerstdagen en een integer en een inkooptastisch 2023, met vele goede voornemens en positieve verrassingen in het vooruitzicht!

Kerstcracker
Marcbrugman2

Namens het team aanbestedingsmakelaar..

Marc Brugman