Dit weekend staat in het teken van een spetterende ontknoping in de Formule 1. Max Verstappen en Lewis Hamilton knokken dit weekend in Abu Dhabi om de wereldtitel. Met een oranjebril op, juichen we natuurlijk voor ‘onze’ Max. In de inkoop maken we ook geregeld een beeldende vergelijking met de racesport, nl het racewagenmodel. Een mooi moment vanuit aanbestedingsmakelaar om dit even aan te halen zodat je dit kan doornemen, wellicht tijdens een pitstop komende zondag.
Het model wordt een racewagen model genoemd, omdat het model lijkt op het achteraanzicht van de bekende Formule 1 auto’s, waarbij de elementen “klanten” en “leveranciers” de wielen symboliseren. Dit model is een raamwerk dat het inkoopproces en de rol van de inkoopfunctie laat zien in een breder organisatorisch perspectief.
Afbeelding links: HBO kennisbank /Rechts Pianoo
Hoe werkt het racewagen model?
Het is belangrijk om te weten hoe je het racewagen model gebruikt om het inkoopproces tot een succes te maken. Laten we proberen om dit kort en bondig te beschrijven, gelijk aan de snelle pitstops van Redbull (2,4 sec). Snellezen dus !
Het inkoopmodel komt voort uit het beleid van de organisatie. Twee relevante onderdelen die in het model naar voren komen zijn de (interne) klanten en de leveranciers. De behoefte van de werknemers van de organisatie beïnvloedt de leveranciers en andersom. Een derde onderdeel bestaat uit controle, zowel kwantitatief als kwalitatief. De kwalitatieve controle zal bestaan uit analyse van, Fasen inkoopproces / Ondersteunende processen/ Overkoepelend beleid. De kwantitatieve controle zal bestaan uit analyse van: Hoeveelheid inkoop / Percentage duurzaam ingekocht.
Methodes en procedures kunnen het inkoopproces ondersteunen door vaste patronen vast te stellen. Bedrijfseigen criteriadocumenten zijn hier een voorbeeld van. Evenals een implementatieplan en monitoring. Wat betreft de organisatie gaat het voornamelijk om de steun, draagkracht en motivatie van de werknemers. Nagenoeg alle werknemers worden hierbij betrokken. Daarnaast moet het beleid verankerd zijn in de organisatie. Informatievoorziening is een ondersteunend onderdeel ten behoeve van het uitvoeren van het inkoopproces zelf. Het is een belangrijk punt bij de beoordeling van leveranciers. Ook is het een belangrijk onderdeel voor de interne organisatie. Verbreding/verdieping van de kennis zal leiden tot een groter enthousiasme.
Met behulp van deze elementen, kun je het inkoopproces monitoren en professionaliseren. Meer informatie is uiteraard te lezen op oa Nevi.nl, Pianoo.nl,
Veel plezier dit weekend!