2225x bekeken

Ben je op zoek naar een nieuwe baan of je bent toevallig een interessante vacature tegengekomen, waar je nu op wilt solliciteren? Hoe pak je je kans? Als sollicitant wil je opvallen. Je wil laten zien wie je bent en wat je kunt, en je wil je beste kanten naar voren brengen. Je kunt ten slotte maar één keer een eerste indruk achter laten en jij wil die baan. Wees goed voorbereid met onze stap-voor-stap tips:

Tip 1. Een opvallend en professioneel cv

Tussen alle sollicitanten wil je dat jouw cv opvalt bij de recruiter. Maak daarom gebruik van kleur en een speelse opbouw, maar hou het ook netjes en overzichtelijk. Niet alles hoeft tevens direct in je cv te worden verwerkt; zorg ervoor dat je de belangrijkste punten in hoofdlijnen uitwerkt en bewaar de details voor het (eventuele) eerste gesprek. Zo is het voor de recruiter direct duidelijk wat je qua ervaring en kennis hebt, en kun je ze in het eerste gesprek nog verrassen met meer informatie.

Een ander pluspunt aan je cv is het toevoegen van een (professionele) foto van jezelf, want ondanks dat kennis en ervaring belangrijker zijn dan uiterlijk, geef je zo wel een beeld bij je naam waardoor je opvalt en beter in de gedachten van de recruiter blijft hangen.

Tip 2. Een nette motivatiebrief bij je cv

Door een persoonlijke motivatiebrief toe te voegen aan je cv, laat je zien dat je je best wilt doen voor de sollicitatie en kun je meer over jezelf vertellen. Richt je daarin op de specifieke vacature, door jouw sterke punten te koppelen met de taken uit de vacature. Laat zien waar jouw interesses liggen en benadruk wat jou uniek maakt ten opzichte van de andere kandidaten die zullen solliciteren op de vacature.

Tip 3. Het eerste gesprek

Ben je door de eerste screening heen gekomen en uitgenodigd voor een eerste gesprek? Gefeliciteerd! Maar je bent er nog niet… Het is tijd om je goed voor te bereiden, je (nog beter) in te lezen in het bedrijf en je voor te breiden op de vragen die je al kunt verwachten.

De meest voorkomende en belangrijkste vraag is “Kun je jezelf voorstellen?”. Om een duidelijk en zelfverzekerd antwoord te kunnen geven, kun je deze vraag vooraf goed voorbereiden. Denk daarbij aan jouw competenties en belangrijkste ervaringen die aansluiten op de functie; door bij iedere competentie een voorbeeld uit de praktijk te noemen, maak je duidelijk dat je ook echt over deze competentie beschikt.

Om nóg beter op de voorstel-vraag voorbereid te zijn, kun je jouw verhaal vooraf voor jezelf uittypen/opschrijven. Zo kun je voor jezelf controleren of je niks belangrijks vergeet en kun je je verhaal wat aanscherpen. Zodra je verhaal duidelijk is, is de kans groot dat je overige vragen in het gesprek ook wel makkelijk kunt beantwoorden.

En dan tot slot de laatste en meest belangrijke tip: wees jezelf.

Veel succes met de sollicitaties!

H Ryou2

HRyou

Supporter van Aanbestedingsmakelaar

Auteur: Julia Brugman, Recruiter HRyou

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ju...