725x bekeken

Klaarblijkelijk ging het niet alleen bij deal met Sywert van Lienden mis. Nu lezen we in De Telegraaf van 19-6, dat de overheid de nodige steken heeft laten vallen met het inkopen van beschermingsmiddelen tijdens de coronacrisis. Niet alle afgesproken controles gedaan en hadden de aanbieders de macht bij het bepalen van prijs en voorwaarden.

Dat schrijft minister Helder (Langdurige Zorg) naar aanleiding van een aantal onderzoeken naar het inslaan van bijvoorbeeld mondkapjes, handschoenen en isolatiejassen. Het ging ’niet alleen bij de transacties’ met Van Lienden en zijn kompanen mis, ’ook bij andere leveranciers werden niet alle controles uitgevoerd’, schrijft Helder. De achtergrond van de leverancier werd dan bijvoorbeeld niet voldoende gecheckt, of de beoordeling of er sprake was van een faire prijs bleef achterwege.

Daarnaast constateert Helder dat het vooral de verkopers van beschermingsmiddelen waren die de macht hadden op het moment dat de wereld joeg op hun goederen, en niet de overheid. Volgens de minister werden ’de voorwaarden zoals prijs, leveringsvoorwaarden en betalingsschema’s in belangrijke mate gedicteerd door de aanbieders.

!

Bron: De Telegraaf 19-6 Niezen corona