309x bekeken

Met de zomervakantie in aantocht onderzocht TenderNed of inkopers meer rekening houden met (potentiƫle) inschrijvers door te kijken naar het aantal kluissluitingen (deadlines voor aanbestedingen) in de vakantieperiode. Vergeleken met vorig jaar is het aantal kluissluitingen in de zomervakantie met bijna 4 procentpunten gedaald, wat een verbetering is, hoewel er nog ruimte voor verbetering blijft.

Analyse

De analyse betrof aanbestedingen van 8 juni 2024 tot 29 september 2024, waarbij aanbestedingen via een dynamisch aankoopsysteem (DAS) en onderhandse procedures werden uitgesloten. De periode omvat vier weken voor en na de zomervakantie, zodat de onderzochte periode tweemaal de duur van de zomervakantie beslaat. Een logische verdeling zonder rekening te houden met de vakantie zou betekenen dat 50% van de kluissluitingen in de vakantieperiode valt.

Resultaten

  • Het aantal kluissluitingen in de vakantieperiode is met bijna 4 procentpunten gedaald ten opzichte van vorig jaar.
  • Er is een algemene daling bij bijna alle aanbestedende diensten, met uitzondering van inkooporganisaties.
  • Opvallend is de piek in kluissluitingen op 2 september, de eerste dag na de zomervakantie.

Uitgesproken dalingen bij enkele diensten:

  • Gemeente Rotterdam: Het aantal kluissluitingen in de vakantieperiode daalde met 76%, van 17 in 2023 naar 9 in 2024.
  • Politie: Van 7 kluissluitingen in 2023 naar slechts 2 in 2024.
  • Gemeente Haarlemmermeer: Slechts 1 van de 8 aanbestedingen valt in de vakantieperiode in 2024, vergeleken met 3 in 2023.
  • Rijksvastgoedbedrijf: Ondanks dat het Rijksvastgoedbedrijf meer dan twee keer zoveel aanbesteedt in deze periode vergeleken met vorig jaar, halveert het aantal kluissluitingen in de vakantieperiode.

Deze cijfers laten zien dat inkopers inderdaad meer rekening houden met de vakantietijd van ondernemers, hoewel er nog steeds op de eerste dag na de vakantie veel deadlines zijn.

Bron : Tenderned Zomer