1448x bekeken

Afgelopen 7 juni nam ik deel aan het panelgesprek op de Nationale Contractmanagement Conferentie van CM Partners. Ik werd uitgenodigd op het podium doordat ik in 2020 de Jan van Beckum Contractmanagement Scriptieprijs had gewonnen.

Na mijn studie zei ik tegen mijzelf dat ik nooit meer op een podium zou staan, omdat ik het maar veel te spannend vind. Toch begon het te kriebelen toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan het panelgesprek. Nadat ik mijn collega’s bij HIP om raad had gevraagd, heb ik toch besloten om er voor te gaan. Samen met twee andere jonge talenten gelinkt aan de scriptieprijs mocht ik mijn visie delen over de toekomst van contractmanagement. De thema’s die centraal stonden waren de verjonging van het vakgebied, innovatie, digitalisering en duurzaamheid.

Het is fijn dat er aandacht werd besteed aan het aantrekken van jonge talenten. Ik denk dat contractmanagement echt een zeer geschikt en toekomstbestendig vakgebied is voor starters. Starters hebben de theoretische kennis vanuit de schoolbanken nog vers in het geheugen. Daarnaast zijn starters enthousiast en niet onbelangrijk erg gemotiveerd om zichzelf te ontwikkelen. Helaas zijn de vacatures voor contractmanagement vandaag de dag naar mijn inzicht niet gericht op starters. Of de vacatures zijn gericht op beheerachtige werkzaamheden die meer contractbeheer kenmerken.

In vacatures zie ik ook dat er gevraagd wordt naar jaren ervaring, wat een lastige eis is voor starters. Daarnaast wordt er naar mijn idee in vacatures weinig geschreven over hoe een werkgever beoogt bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling. Het is vooral gericht op financiële beloningen, wat waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer is voor een starter. Maar voor een gemiddelde starter is de potentie om te ontwikkelen de nummer 2 reden om een werkgever te kiezen.

Ik hoop dat de deelnemers van de conferentie en lezers van dit artikel geïnspireerd zijn geraakt om meer starters aan te trekken binnen het vakgebied en dat zij daarbij vooral toetsen op competenties in plaats van kennis en ervaring. Niet alleen is dit nodig voor de verjonging, het zorgt ook voor verfrissing. Door de toenemende digitalisering zal er steeds meer behoefte zijn aan menselijke vaardigheden en neemt de computer steeds meer taken over. Nu is de tijd om te investeren in startende contractmanagers om later toekomstbestendig te zijn.

Mijn scriptieonderzoek ging over de verschillende contractmanagementvolwassenheidsfases van organisaties en hoe een tool iedere fase het beste kan ondersteunen. Mijn uitgangspunt was dat een inkopende organisatie met deze inzichten stapsgewijs kan groeien naar een volwassenere fase zonder teveel hooi op zijn vork te nemen in een te vroeg stadium. Ik ben trots dat mijn onderzoek met 3 pagina’s vol in het vakblad Deal! heeft gestaan.

Evelien HIP

Evelien Zevenbergen

Inkoop Consultant via Holland Inkoop Professionals