497x bekeken

Ik heb ze nooit begrepen: die mensen die op iedere borrel en op ieder feestje gevraagd en ongevraagd over hun werk vertellen. Haast alsof ze geen leven naast hun baan hebben. Maar als je op dit moment aan mijn familie, vrienden, kennissen en de buurman zou vragen: “Wat doet Lars?” dan antwoorden ze waarschijnlijk: “Oh, die werkt bij Holland Inkoop Professionals. Hij kan echt over niks anders praten.” En dat klopt: ik kan echt over niks anders praten. En dat verbaast me nog iedere dag. Zal ik dan maar vertellen hoe dat komt?

Dat komt doordat ik bij een ontzettend leuk bedrijf werk, maar dat is natuurlijk een open deur. Het verklaart nog weinig. Volgens mij komt het door de kernwaarden: Samen, Ondernemend, Persoonlijk, Verbindend en Oprecht. Die waarden zijn niet alleen waar we naar streven. Ze zijn geformuleerd op basis van hoe we onszelf ervaren. Met “ons” bedoel ik ook echt de mensen en niet het bedrijf. We doen het samen, dus consultants, managers, jong, oud: iedereen. Of het nou gaat over het verbeteren van HRM, het anders inrichten van de koelkast of het ontwikkelen van de nieuwe dienstverlening waar die ene junior consultant een idee over had, ervaar ik daardoor bij iedereen een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid.

Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Wat nog niet zo lang geleden begon als een relatief bescheiden team, is in vrij korte tijd uitgegroeid tot een organisatie met meerdere vestigingen, waaronder een academie, een projectenorganisatie en een wervings- & selectietak. Een serieuze speler in de markt van inkoop en aanbesteden. Maar als je groeit van een paar mensen naar een heleboel, brengt dat uitdagingen met zich mee. Regelmatig gebeurt het dat er iets niet meer zo lekker loopt. Dat is dan vaak plotseling. Het zorgt voor irritaties en betekent dat je iets moet gaan organiseren, structureren en soms formaliseren.

Het zijn allemaal redenen waardoor je makkelijk het gevoel van Samen en Persoonlijk kunt verliezen, maar in de praktijk gebeurt dat juist niet. Volgens mij komt dat door de andere kernwaarden die in HIP zijn verankerd, namelijk Oprecht, Verbindend en Ondernemend. Ik vind het soms best moeilijk als een consultant of een andere collega me aanspreekt op iets dat niet goed gaat en waar ik uiteindelijk verantwoordelijk voor ben. Het mooie is echter dat kritiek meestal oprecht wordt gegeven, vanuit betrokkenheid en met de intentie om mee te denken. Iedereen wil persoonlijk bijdragen aan het verbeteren van de organisatie. Zien we iets dat anders kan, of heeft iemand een nieuw idee, dan staat er altijd wel een groepje op dat zich aanbiedt om het op te pakken: Samen Ondernemen.

De kernwaarde Persoonlijk ervaar ik doordat iedereen benaderbaar is, ongeacht leeftijd of positie. Er is geen hiërarchie. Iedereen kletst met elkaar, lacht met elkaar, speelt tafeltennis en drinkt koffie met elkaar. Hard werken (we blijven immers Ondernemend) doen we natuurlijk ook samen. Iedereen doet mee en is betrokken. Dat zie je ook terug in de spontane initiatieven. Bijvoorbeeld samen uitgaan, naar een evenement gaan, padel spelen, een keertje schaatsen, borrelen in de stad of misschien een etentje. Niet georganiseerd vanuit HIP, maar gewoon spontaan. Wie zin heeft gaat mee, maar als je geen zin hebt: ook prima. Meestal kun je dan achteraf alsnog meegenieten door de foto’s en filmpjes die op WhatsApp worden gedeeld.

Door die spontane initiatieven ontstaat weer verbinding. En dat geeft energie. Wij zijn samen, wij doen dingen samen en we doen het voor elkaar. Leidinggeven is soms eenzaam, maar als je de dingen die je doet, doet voor de groep, dan komt het werkgeluk vanzelf. Voor je het weet begin je voor de zoveelste keer tegen de buurman over je nieuwe ideeën over HRM, de manier waarop de blikjes in de koelkast zijn georganiseerd of de nieuwe dienstverlening waar die ene junior consultant iets mee wilde gaan doen. Tja, onze slogan is dan ook “Wij zijn Holland Inkoop Professionals”. Aardige vent trouwens, mijn buurman. Hij heet Nick. Kan goed luisteren…

Lars

Lars Bakker

Business Unit Manager Publiek bij Holland Inkoop Professionals (HIP)

Mocht je eens willen afspreken, leuk.. Mail me op bakker@hollandinkoopprofessionals.nl of bel 06 41 31 11 06