1129x bekeken

De Nevi PMI® daalde 49.0 in september naar 47.9 in oktober. De daling van het aantal nieuwe orders was het grootst sinds mei 2020. De zwakke vraag leidde tot de grootste afname van de productie sinds juni 2020.

De voorraad eindproducten was voor de eerste keer in 2022 kleiner dan de maand ervoor. De inkoop nam voor de tweede maand op rij af en hoewel de materiaalvoorraad bleef toenemen, was dit wel de kleinste stijging in de huidige periode van groei van twee jaar. De werkgelegenheid nam opnieuw toe en de toename van de levertijden bleef op het lage niveau van vorige maand. De inkoopprijsinflatie liet de kleinste stijging zien sinds februari 2021. De verkoopprijsinflatie bleef fors maar was wel het laagst in drie maanden. De vooruitzichten voor de productieomvang waren het minst positief sinds juni 2020.

Afbouw voorraden verdiept crisis Nederlandse industrie

“De vraag naar industriële producten neemt inmiddels sneller af dan bij het knappen van de internetzeepbel in 2001”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar op de Nevi PMI. “Sinds het begin van de Nevi Inkoopmanagersindex in 2000 nam het aantal nieuwe orders alleen nog sneller af in 2009, tijdens de kredietcrisis, en tijdens de lockdown aan het begin van de coronapandemie. Nu de vraag naar industriële producten snel afneemt door de energiecrisis en onzekerheid over de economische vooruitzichten, verdwijnen tekorten aan materialen als sneeuw voor de zon en zijn ondernemers begonnen voorraden af te bouwen. De afname van de inkoopmanagersindex is wel aan het vertragen, wat erop duidt dat de bodem misschien spoedig bereikt is. Bovendien groeide in oktober nog altijd de werkgelegenheid in de industrie, een duidelijk teken van vertrouwen.”

Bron en lees verder: NEVI Nevipmi
Nevi Brandclaim Rgb

NEVI

Supporter van Aanbestedingsmakelaar