79x bekeken

De Algemene Rekenkamer heeft het integriteitsbeleid van de Nederlandse ministeries onderzocht. Hieruit blijkt dat vertrouwenspersonen hun werk goed kunnen doen, maar dat er bij enkele ministeries nog tekortkomingen zijn in de aandacht en regels voor integer werken en de monitoring daarvan. Uit een enquête onder rijksambtenaren blijkt dat meer ambtenaren een vermoeden van integriteitsschending niet melden dan wel.

Het rapport toont dat het integriteitsbeleid tussen ministeries verschilt en vaak niet volledig is. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zou haar coördinerende rol hierin beter kunnen invullen, omdat ze momenteel onvoldoende zicht heeft op de uitvoering bij de departementen. Bovendien voelen slechts 15% van de leidinggevenden zich voldoende ondersteund in het bevorderen van integriteit, wat van cruciaal belang is voor een integere organisatiecultuur.

Het onderzoek benadrukt dat incidenten vaak de aanleiding vormen voor discussie over integriteit, terwijl een structurele aanpak effectiever zou zijn. De minister van BZK heeft aangegeven haar coördinerende rol te willen versterken, maar volgens de Algemene Rekenkamer ontbreekt het nog aan concrete maatregelen.

Bron: Rekenkamer Integriteit