1212x bekeken

De Nederlandse NEVI-PMI index over oktober volgt as dinsdag 1 november, maar de eerste beelden van de PMI – Purchasing Manager Index uit de VS en Europa zijn wat verder gezakt onder de 50 punten grens. Deze Flash PMI-(S&P Global) gegevens duidden op verhoogde recessierisico's in de VS en Europa..

De zogenoemde PMI flashes in de Eurozone is (voorlopig) gezakt 47.1. Groot-Brittannië doet het niet veel beter en zakt met een PMI 47.2 en ook de VS zakken door de 50-grens, naar 47.3. Een verhoogd recessierisico waardoor economische stagnatie / krimp aannemelijker is geworden. Japan rapporteert als de enige van de vier grootste ontwikkelde economieën - de 'G4' - groei; 51.7

Nevi PMI®
De Nederlandse Nevi PMI® over oktober volgt komende dinsdag 1 november, maar in september daalde deze van 52.6 naar 49.0. Dat betekent de eerste verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de productiesector sinds juli 2020. De daling van 3.6 punten was bovendien fors: de op vier na grootste daling sinds het begin van de Nevi PMI in 2000.

Toelichting PMI: Een inkoopmanagersindex (Engels: purchasing managers' index ofwel PMI) is een economische indicator die maandelijkse rapporten en enquêtes omvat van productiebedrijven uit de private sector. Voor de index worden productmanagers geënquêteerd. Een PMI score van boven de 50 wijst op een groei van de industriële sector, een score onder de 50 wijst op een afname en een score van precies 50 betekent dat er geen verschil is ten opzichte van de afgelopen maand.