158x bekeken

Vorige week was mijn eerste keer op de golfbaan en terwijl ik worstelde om de bal goed te raken, realiseerde ik me dat er overeenkomsten zijn tussen golfen en onderhandelen.

Door: Fryse van Dijk

Strategisch spel

Bij golf telt elke slag. Je bent de hele tijd bezig met de mogelijkheden en het maken van keuzes afhankelijk van de afstand, wind en waar de bal heen moet. Ik moet het anders zeggen, een goede speler overweegt elke mogelijkheid zorgvuldig, ik probeerde gewoon de bal te raken. In onderhandelingen is het niet anders. Je moet anticiperen op de volgende zet van de andere kant en strategisch te werk gaan. Denk vooruit en aan de resultaten op de lange termijn.

  • Geduld: Golf stelt je geduld op de proef. Iedereen die ik tijdens het evenement sprak, zei dat golf de ultieme test voor je geduld is. Je wacht op dat perfecte moment om de bal te raken. Onderhandelen? Ook daar is geduld belangrijk. Timing kan het verschil maken tussen succes en mislukking. De juiste zet op het verkeerde moment is net zo schadelijk als de verkeerde zet op het juiste moment. Of je nu een contract sluit of wacht tot de wind gaat liggen, geduld is belangrijk.
  • Focus en precisie: Zowel golf als onderhandelen draaien om precisie. Bij golf zorgt een kleine misrekening ervoor dat je bal in de struiken verdwijnt. Bij onderhandelingen kan het missen van de details je deal laten ontsporen. Zorg ervoor dat je de lichaamstaal en de woorden van de andere partij goed analyseert, die details zijn essentieel om de beste resultaten te krijgen. Focus is je sleutel tot succes.
  • Verwacht het onverwachte: Golf en onderhandelen hebben allebei de neiging om je te verrassen. Of het nu gaat om een onverwachte bunker of het ontdekken van nieuwe informatie, aanpassingsvermogen is onmisbaar En als dingen niet gaan zoals gepland? Haast je niet, neem een pauze en gebruik de pauze om je voor te bereiden op de volgende stappen.
  • Oefening baart kunst: Hier is iets wat veel mensen vergeten: zowel onderhandelaars als golfers spenderen heel veel tijd om te oefenen. Golfers besteden uren aan het perfectioneren van hun swing, terwijl onderhandelaars altijd hun vaardigheden oefenen. Deze toewijding maakt het verschil tussen het een beetje kunnen en er echt goed in worden.

Mijn conclusie

Zowel golf als onderhandelen vereisen strategie, snel aanpassingsvermogen en veel oefening. Dus de volgende keer dat je bezig bent - of je nu een deal sluit of een putt maakt - onthoud dan dat het allemaal draait om strategie, geduld en het omgaan met het onverwachte.

Bedankt, Hans Weusthof en Marc Brugman (organisatie www.Inkopersopdegolfbaan.nl) voor het fantastisch georganiseerde evenement bij Golfclub Almeerderhout, het was erg leuk om een professionele golfer te hebben die ons de basistechnieken leerde terwijl we konden sparren met andere inkoopprofessionals!

Wat vind jij leuker? Golfen of onderhandelen?

#SoundNegotiator #golf #onderhandelen

Fryske

Fryse van Dijk

Chief Negotiation Officer at Sound Negotiator - Looking to elevate your negotiation outcomes? Let's connect for strategic consultancy and expert advice!