2271x bekeken

Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Assen op erepodium

Bouwend Nederland heeft voor de derde keer, de 25 publieke opdrachtgevers in de bouw en infra in het zonnetje gezet die duurzaamheid in aanbestedingen serieus meenemen. De gouden plak gaat dit jaar voor de derde keer op rij naar de Provincie Noord-Brabant. Rijkswaterstaat maakte enorme progressie en steeg naar een dik verdiende tweede plaats. De nummer drie, Gemeente Assen, steeg maar liefst 21 plaatsen en is de meest duurzame gemeentelijke aanbesteder. We zijn blij met deze mooie resultaten, maar zien de kloof tussen koplopers en achterblijvers toenemen. Met landelijke regie moeten de opdrachtgevers in de onderste regionen wakker geschud worden.

Bedrijven moeten zich met duurzaamheid kunnen onderscheiden in de markt. We zien dat nu in 62,8% van alle openbare aanbestedingen duurzaamheid geen enkele rol speelt in de gunning. Om de duurzaamheidsambities in de bebouwde omgeving te halen zijn forse transities en investeringen noodzakelijk. Als duurzaamheid in aanbesteding niet serieus meegenomen wordt is Nederland in 2050 niet energieneutraal, circulair en klimaatbestendig.

Duurzaam 2021

Het aantal aanbestedingen met een duurzame gunning steeg van 26,9% in 2018 en 35,2% in 2019 naar 37,2 % in 2020. De aanbestedende diensten gaven ook vaker een zwaarder gewicht aan duurzame gunningscriteria.

Bron: Bouwendnederland.nl

Al lid van Aanbestedingsmakelaar op Linkedin?

Altijd snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van inkoop en aanbesteden

Ga naar linkedin groep: https://www.linkedin.com/group...

en/ of pagina aanbestedingsmakelaar: https://www.linkedin.com/compa...