401x bekeken

Het economische landschap evolueert voortdurend en 2024 belooft een jaar te worden van Normalisering. In een wereld waarin inkoop steeds meer centraal staat, verschuiven prioriteiten zowel wereldwijd als in Nederland. Deze verschuivingen vormen de kern van het werk van overheidsinkopers en de bredere inkoopgemeenschap.

Belangrijkste Punt(en) en Ondersteuning

De wereldwijde trends geven inzicht in deze verschuiving. De renteverlagingen en aanhoudende inflatie dwingen bedrijven tot kostenbeheersing, wat inkoop tot een sleutelgebied maakt. Tegelijkertijd groeit hernieuwbare energie, maar fossiele brandstoffen blijven de dominante kracht, wat inkoopteams voor complexe keuzes plaatst. IT-uitgaven stijgen, met kunstmatige intelligentie als opkomende speler, waarbij praktische toepassingen meer impact hebben dan de hype. Advertentie-inkomsten stijgen, maar lokaal blijft kostenbeheersing een focuspunt. Elektrische voertuigen nemen toe, wat inkoop uitdaagt om de omschakeling te faciliteren. Lege kantoren vragen om een vastgoedstrategie als prioriteit voor inkoop.

In Nederland weerspiegelt veerkracht het economische landschap in 2023. Ondanks voorgaande schokken, belooft 2024 normalisering. Echter, risico's, zoals Amerikaanse verkiezingen en beleidsveranderingen, staan op de horizon en benadrukken de voortdurende behoefte aan vooruitziendheid in inkoop. De inkoopwereld ondergaat een transformatie en deze veranderingen zijn cruciaal voor overheidsinkopers en de bredere inkoopgemeenschap.

De rode draad van trends in 2024

Duurzaam ondernemen en de inzet van kunstmatige intelligentie. Hoe ziet u deze verschuivingen? Welke strategie├źn en benaderingen hanteert uw inkoopteam om voor te bereiden op deze vraagstukken?

ABN kijk op de wereld 2024 Trends 2019