231x bekeken

Het UEA; het meest slaapverwekkende én het meest belangrijke document van iedere aanbesteding. 💤💤💤

Het UEA, het 'Uniform Europees Aanbestedingsdocument' is verplicht bij iedere Europese Aanbesteding. Met het invullen en ondertekenen van het document verklaart een leverancier een betrouwbare partij te zijn en bijvoorbeeld geen gebruik te maken van kinderarbeid en zijn belastingen netjes betaald te hebben.

> door Joost Lucassen

De EUA is bij een aanbesteding het saaiste document. Bij de meeste aanbestedingen zal het document zo ongeveer als laatste nog even door de inkoper worden opgemaakt en verder ook niet met de inhoudelijk specialisten worden besproken. Omdat het document niet inhoudelijk gaat over het in te kopen object is er ook geen discussie over in de projectgroep.

Vanuit de leveranciers bezien is de EUA ook saai want het is een standaard invuloefening door overal even 'ja' aan te vinken en de bedrijfsgegevens in te vullen. Zowel vanuit inkoop als vanuit verkoop is het daarmee een saai half uurtje 'vinkjes zetten' en 'vinkjes controleren'.

Ook saai is dat iedere EUA die door een leverancier wordt aangeleverd correct is (even afgezien van die gevallen waar er iets mis is gegaan met het invullen). Iedere leverancier die inschrijft voldoet dus.

En dat is het bruggetje waarom de UEA óók het meest belangrijke document van iedere aanbesteding is. Door de UEA wordt namelijk voorkomen dat onfrisse partijen inschrijven. Die voldoen namelijk niet aan alle vinkjes en zullen daarmee niet inschrijven. Zo wordt (als het goed is...) voorkomen dat de overheid zaken doet met leveranciers die (recent) veroordeeld zijn voor witwassen, terrorisme of fraude en zo nog wat meer van die zaken zoals het betalen van belasting. En dat is natuurlijk super fijn!

En ja, dan voldoet iedere leverancier die wél inschrijft altijd aan het gestelde in de EUA en is het dus een saaaaaie controle van de vinkjes maar vergeet dus vooral niet dat er mogelijk leveranciers zijn die door die EUA niet kunnen inschrijven.

👉 Saaie werkzaamheden maar de leveranciers waar je als overheidsinstelling geen zaken mee wil doen, blijven zo dus wel buiten beeld!

Joost

Joost Lucassen

 Doet dingen in aanbestedingsland en schrijft daar regelmatig over.