46x bekeken
Op 29 april 2025 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer gestuurd over het Nationaal Plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 2021–2025. De brief, mede namens de ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, geeft inzicht in de uitvoering van het plan dat gericht is op duurzaam en sociaal verantwoord inkopen door overheden.
Kernpunten uit de voortgangsbrief:
- Inkoopvolume: In 2023 besteedden het Rijk en medeoverheden gezamenlijk €116,2 miljard aan producten, werken en diensten.forumstandaardisatie.nl
- MVI-thema’s: De focus ligt op zes thema’s: milieu en biodiversiteit, klimaat, circulair (inclusief biobased), internationale sociale voorwaarden (ketenverantwoordelijkheid), diversiteit en inclusie, en social return.
- Organisatiebrede borging: Het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen 2022–2025 is door ruim 70 bestuurders ondertekend, vertegenwoordiging van ongeveer 90 (semi)overheidsorganisaties. Sindsdien hebben zich nog 30 organisaties aangesloten (stand per 3 maart 2025).
- Bestuurlijk overleg: Sinds eind 2023 vindt er bestuurlijk overleg plaats over MVI tussen de bewindslieden van BZK, EZ en IenW en de bestuurders van de koepelorganisaties IPO, UvW en VNG. Michiel Bunnik, wethouder economie in Gouda, is benoemd tot bestuurlijk ambassadeur MVI.
- Buyer groups: Er wordt ingezet op strategische sectoren door middel van buyer groups, waarin overheden gezamenlijk marktverkenningen en aanbestedingen uitvoeren om duurzame en sociale doelen te realiseren.
- Minder vrijblijvendheid: Er wordt gewerkt aan het verminderen van vrijblijvendheid door het stellen van duidelijke doelen en het monitoren van de voortgang.
- Integrale aanpak: Er is een integrale aanpak van MVI ontwikkeld, waarbij samenwerking tussen verschillende overheidslagen en sectoren centraal staat.
Deze voortgangsbrief onderstreept het belang van maatschappelijk verantwoord inkopen als instrument voor het realiseren van duurzame en sociale doelstellingen binnen overheidsopdrachten.