62x bekeken

Social Return is een krachtig instrument om maatschappelijke waarde te creëren, waarbij opdrachtnemers worden gestimuleerd om werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een van die manieren om dit te doen, is door in te kopen bij erkende sociale firma's. Waarom eigenlijk?

Werkgelegenheid voor kwetsbare groepen

Sociale firma's richten zich op een van de belangrijkste doelen van social return: het bieden van werkgelegenheid of zinvolle dagbesteding aan mensen die anders moeilijk aan werk zouden komen. Denk hierbij aan langdurig werklozen, mensen met een beperking of vluchtelingen. Inkoop bij sociale firma's betekent dat opdrachtnemers direct bijdragen aan het creëren van kansen voor deze kwetsbare groepen. Dit sluit perfect aan bij het doel van social return om de arbeidsparticipatie van kansarme doelgroepen te vergroten.

Investeren in persoonlijke ontwikkeling

Sociale firma's doen meer dan alleen banen creëren; ze investeren ook in de persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers. Veel van hen bieden werk-leertrajecten aan waarbij medewerkers de kans krijgen om vaardigheden te ontwikkelen die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Dit draagt bij aan duurzame arbeidsparticipatie, omdat het mensen niet alleen tijdelijk aan werk helpt, maar hen structureel meer kansen biedt op een volwaardige loopbaan. Bedrijven die inkopen of samenwerken met bij sociale firma's, ondersteunen dus niet alleen tijdelijke werkgelegenheid, maar investeren in de lange termijn.

Versterking van de lokale economie

Door in te kopen bij sociale firma's ondersteunen opdrachtnemers de lokale economie. In Amsterdam bijvoorbeeld, waar veel erkende sociale firma's actief zijn, blijft het geld dat bedrijven uitgeven binnen de gemeenschap circuleren. Dit versterkt de lokale economie, stimuleert werkgelegenheid en creëert nieuwe kansen voor lokale ondernemers. Bovendien bevordert het inkopen bij lokale sociale firma's sociale cohesie, omdat het gemeenschappen helpt om samen te groeien en te profiteren van economische kansen.

Samenwerking met reguliere ondernemers

In de huidige krappe arbeidsmarkt zien steeds meer reguliere ondernemers de voordelen van samenwerking met sociale firma's. Deze samenwerking stelt hen in staat om talenten te benutten die anders misschien niet de kans zouden krijgen. Door sociale firma's in te schakelen, kunnen reguliere ondernemers niet alleen voldoen aan hun sociale verantwoordelijkheden, maar ook profiteren van een diverser personeelsbestand en een breder scala aan vaardigheden. Dit biedt een win-winsituatie voor zowel de reguliere bedrijven als de sociale firma's, waardoor de algehele werkgelegenheid en sociale inclusie worden bevorderd.

Om de inkoop bij erkende Amsterdamse sociale firma’s te bevorderen, is de Amsterdam Impact Giftcard ontwikkeld, beschikbaar via Ohmygood! Met deze giftcard kunnen bedrijven invulling geven aan hun social return-verplichtingen door bijvoorbeeld hun medewerkers een cadeau te geven dat besteed kan worden bij erkende Amsterdamse Sociale Firma’s. Zo draag je niet alleen bij aan de lokale economie, maar ook aan inclusieve werkgelegenheid. Meer weten? Lees hier dan verder!

Afsluitend 💫 WWW.SOCIALEZAKEN.INFO Sociaal inkopen bij of samenwerken met erkende sociale firma's is een invulling van social return. Weten welke sociale firma's erkend zijn? Kijk dan op op de vernieuwde website www.socialezaken.info ('erkend door gemeente').

Amsterdam gift
Gioncarlo

Giancarlo Carboni

Manager Bureau Social Return Amsterdam - MBA - Productontwikkeling en Inkoop - Idee en conceptontwikkeling, maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap en inkopen (MVOI)

Manager Bureau Social Return Amsterdam - MBA - Productontwikkeling en Inkoop - Idee en conceptontwikkeling, maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap en inkopen (MVOI)