1409x bekeken

Beslissers spelen golf; managers en directeuren van organisaties gaan golfen op de golfbaan omdat dit wellicht leidt tot meer business. Inkopers hebben veelal het idee dat “de onderhandelingen” vaak al gedaan zijn en dat de rol van inkoop beperkt wordt tot alleen administratief afhandelen! Zeer frustrerend voor een doorgewinterde inkoopprofessional.

Het golfspel is een spel met een lange geschiedenis en het heeft zich ontwikkelt van een spel dat alleen gespeeld werd door de aristocraten en grote industriëlen. Het spel is steeds populairder geworden en nu speelt een steeds groter wordende groep mensen, uit verschillende ‘lagen’ van de bevolking, golf. Golf wordt wellicht door deze voorgeschiedenis nog steeds gespeeld door beslissers; leidinggevende, directeuren en ondernemers. Wij vinden het tijd dat Inkopers en bid-/ tendermanagers daarbij aansluiten!!

Inkopers op de golfbaan, sportief golfevent sinds 2007

Het event ‘Inkopers op de golfbaan’ is zo 15 jaar geleden ontstaan en dit sportieve inkoopevent is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend event. Drijfveer van de organisatoren Hans Weusthof en Marc Brugman is dan ook “het verbinden van alle professionals die te maken hebben met inkoop en dit jaar ook met het inschrijven op aanbestedingen”. Tijdens dit golfevenement creëren wij een sportieve zetting waar gelijkgestemde deelnemers vanuit inkoop en de inschrijvende bid-/tendermanagers elkaar informeel ontmoeten en ervaringen delen en werken hoofdsponsoren NEVI, Tenderkracht en HIPselect aan een inhoudelijk programma.

Dit jaar zijn mede door de aanwezigheid van Tenderkracht ook bid-/ tendermanagers van harte uitgenodigd omdat we met elkaar van mening zijn dat deze vaklieden minstens zo goed bekend zijn met het inkoopproces en dat ook hun ervaringen interessant zijn om eens te delen op de baan. Het mooie is dat we er mogelijk achter komen dat er helemaal niet zo gek veel verschillen zijn. De bloedgroep en dagelijkse beslommeringen van beide metiers lijkt soms wel hetzelfde.

Waarom is golf een business sport voor inkopers en bid-/ tendermanagers?

Golfers hechten grote waarde aan sportiviteit en het naleven van de regels. Door de geschiedenis van het spel zijn ‘sportmanship’ en de golfetiquette belangrijke waarden, waar veel golfers veel waarde aan hechten. Zij spelen volgens de normen en waarden die dit spel interessant maken. De meeste golfers zijn streng voor zichzelf en passen de regels goed toe. Net als bij een inkoopproces, is integriteit een hoog goed want door de regels juist toe te passen en zelfs strafslagen toe te kennen, ontstaat een eerlijke score. Overwinningen op de tegenstanders zijn dan ook veel meer waard, dan dat deze zijn verkregen door ‘oneerlijke’ voordelen.

Door met vaklieden met elkaar te gaan golfen, leer we elkaar op deze dag op een andere manier kennen. Naast mooi weer en een gezonde buitenlucht in de natuur, levert dit een positieve sfeer op waardoor de relaties mogelijk wat losser worden. Je komt meer te weten over je flight-genoten, deelt wellicht makkelijker ervaringen en bespreekt wat hen bezighoudt in het werk. Kortom: je leert veel meer van een ronde golf dan vele formele zakelijke besprekingen. En na afloop wordt het spel onder het genot van een drankje en hapje nog even geëvalueerd en worden prestaties sportief vergeleken. Kaartjes worden uitgewisseld, waar je zelfs jaren na dato nog profijt van zal hebben. Netwerken op de golfbaan is niet alleen leuk, maar blijkt ook nog eens goed voor de zaken te zijn! Het is net werken en wie zegt dat werk niet leuk mag zijn?

Nieuwe golfers welkom

Het evenement biedt ook voor nieuwsgierige beginnende golfers mogelijkheden, deze dag is ook leuk voor inkopers en bid-/ tendermanagers die (nog) niet kunnen golfen. Zij krijgen namelijk een clinic van een golf-professional en de mogelijkheid om op een baan te oefenen. Uiteraard hopen we dat we hen enthousiast kunnen maken zodat ze ook volgend jaar als volwaardig Golfer kunnen meelopen in de baan.

Nog een aantal plekken!

Inmiddels zijn er veel golf-inkopers en golf-bid-/ tendermanagers die zich al hebben ingeschreven voor ‘Inkopers en bid-/ tendermanagers op de Golfbaan’ op 5 september as. In de Haverleij in Den Bosch. Er zijn nog een aantal plekken over maar bij 120 deelnemers moeten we de inschrijving sluiten. Wees er snel bij!

Inkopers op de Golfbaan wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door:

Hans en marc

Hans Weusthof & Marc Brugman

Organisatie Inkopers op de Golfbaan