538x bekeken

In de zomer van 2023 stond ik voor een belangrijke keuze; wat ga ik doen? Ik had geen idee, en mijn studie (bedrijfskunde) bood weinig richting. Wel had ik het idee dat ik graag als adviseur aan de slag wilde gaan om verschillende opdrachten te doen en mijn brede interesses toe te passen op de praktijk. Op Consultancy.nl begon ik met filteren en uiteindelijk belandde ik bij verschillende gesprekken. Via Marc Brugman raakte ik geïnteresseerd in het inkoop vak en begon ik me in te lezen op inkoop in de publieke sector. Aangezien ik veel boeken lees, wilde ik me verdiepen in dit onderwerp en schafte ik "Succesvol inkopen in de publieke sector" van Yvette Berkel en Rachel Heeringa aan.

Succesvol inkopen in de publieke sector

Het boek "Succesvol inkopen in de publieke sector" bood mij een goede voorbereiding op de gesprekken met mijn huidige collega's. Het mooie van dit boek vind ik de mindmap in de kaft, die in één overzicht weergeeft welke vaardigheden en eigenschapen een succesvolle inkoper in de publieke sector nodig heeft. Dit boek gaf mij een goede voorbereiding op de gesprekken met mijn huidige collega's en daardoor kon ik voor mijzelf de juiste vragen stellen. Het mooiste stuk in dit boek vind ik "inkoop is een middel om zaken voor elkaar te krijgen. Het is geen doel opzich." En uiteraard het extra leesvoer voor boekenwurmen achterin het boek.

Waardegericht inkopen

In januari zou Gerco Rietveld een gastcollege op ons kantoor geven in Capelle. Om mijzelf voor te bereiden, wilde ik graag zijn boek lezen. Uiteindelijk heb ik dat in mijn vrije tijd kunnen doen en heb ik er zelfs een samenvatting en mindmap van gemaakt (zie eerder artikel op deze website). Gerco Rietveld heeft mij een inzicht gegeven in wat er allemaal nog mogelijk is in de inkoopwereld en hoe we daar met elkaar naartoe kunnen werken. Wat mij het meest heeft doen inzien is dat inkoop in de publieke sector strategisch is voor zover leveranciers de realisatie van de publieke doelen mogelijk maken. Ook benoemde Gerco Rietveld dat inkoop van nature meer ketengericht is dan andere disciplines, daarom zijn wij prima gepositioneerd om de rol van kartrekker op ons te nemen om de (interne) klanten beter te laten presteren.

Publieke inkoop

Tijdens dezelfde periode las ik ook "Publieke inkoop". Dit boek heb ik opgepakt omdat het een multidisciplinair overzicht geeft van publieke organisaties, wetgeving, inkoopprocessen, perspectieven en soorten inkoop (leveringen, werken en diensten). Zo leerde ik meer over het aanbestedingsrecht, dat middels de vier beginselen (gelijkheids-, transparantie-, proportionaliteit- en non-discriminatiebeginsel) streeft naar een vrije markt in Europa. De auteurs benoemen vier grote ontwikkelingen op het gebied van publieke inkoop en de daaruit voortvloeiende implicaties voor de aanbestedingspraktijk. De conclusie van het boek is samen te vatten in de volgende quote: "Om publieke inkoop werkelijk naar een nieuw tijdperk te leiden, zijn change agents nodig die deze veranderingen aansturen." Wat dit verder betekent en wie die change agents zijn, laat ik voor u om te lezen in dit boek van Jolien Grandia en Leentje Volker.

Inkopen voor dummies

"Inkopen voor Dummies" kwam op mijn pad via LinkedIn. Na een kort gesprek over mijn stap naar inkoop en het schrijven van artikelen, stuurde Peter Streefkerk, de auteur, zijn boek op voor inspiratie. In zijn woorden: "Inkoop is zo'n veelzijdig en nooit vervelend vak. Okay, ik ben misschien niet helemaal objectief." Het boek is ideaal voor mij omdat het gericht is op mensen zonder inkoopachtergrond, en ik onderhand al heel wat punten herken uit de academie van HIP, mijn opdrachten en de gesprekken om mij heen. Het fijne van dit boek vind ik de praktische uitleg van veelgebruikte termen, begrippen en de meest bekende modellen in het inkoopvak.

Een half jaar verder

Na een half jaar fulltime te hebben gewerkt bij Holland Inkoop Professionals, ben ik ervan overtuigd dat ik in dit vak de komende tijd nog veel zal leren. Het afgelopen jaar stond voor mij in het teken van "verwondering over inkoop". Ik heb deze verwondering op meerdere plekken ervaren en ik ben van plan om deze nieuwsgierigheid voort te zetten om meer kennis en ervaring op te doen in het vak. Mocht u nog boekentips hebben (of willen delen), aarzel dan niet om mij een bericht te sturen op LinkedIn.

Bonus boek

Of het nou gaat om publieke inkoop, private inkoop of inkoopadviseurs. In bijna elk boek en artikel die ik gelezen staan er verwijzingen naar Klaas Stek ook wel Dr. Soft Skills genoemd. In zijn boek legt Klaas Stek de nadruk op welke vaardigheden een inkoper nodig heeft om op een innovatieve manier zijn werk te doen. De grootste uitdaging voor een moderne inkoper is om de rol van "bruggenbouwer" te vervullen tussen de interne stakeholders binnen de organisatie en mogelijke leveranciers op verschillende niveaus van de markt (regionaal, nationaal, Europees en wereldwijd). De belangrijkste quote en bevinding van Klaas Stek staat in de samenvatting van zijn Engelse boek "An important finding is that soft skills are necessary conditions to carry out professional hard skills."

Referenties:

  1. Succesvol inkopen in de publieke sector (Yvette Berkel en Rachel Heeringa)
  2. Waardegericht inkopen (Gerco Rietveld)
  3. Publieke inkoop (Jolien Grandia)
  4. Inkopen voor Dummies (Peter Streefkerk)
  5. Purchasing skills leading to success (Klaas Stek)
Bjorn 0038

Inkoopadviseur HIP

Bjorn Coenradie

Coenradie@hollandinkoopprofessionals.nl

06-18598696

LinkedIn